Toename geweld in Westoever. Politieke spanning in Israël zelf. Legertop waarschuwt Netanyahu.
Leger valt steden binnen
Na een aanslag op lifters enkele dagen geleden en later op militairen bij Bet-El en Ofra in bezet gebied, zijn de Palestijnse steden Ramallah en al-Bireh afgegrendeld. Twee Palestijnen zijn doodgeschoten bij incidenten die door de Israëlische legervoorlichting worden beschreven als pogingen om met een auto op militairen in te rijden. Twee verdachten van de eerdere aanslagen zijn na een klopjacht doodgeschoten. Volgens De Volkskrant was één van hen een zoon van Marwan Barghouti (wat door anderen betwijfeld), de Palestijnse leider die wel de Palestijnse ‘Mandela’ wordt genoemd en die sinds 2002 gevangen zit. Een Israëlische soldaat is zwaar gewond geraakt door een steen. Honderd Palestijnen zijn in het afgelopen etmaal opgepakt. Israëlische soldaten hebben een ambulances aangevallen in al-Bireh terwijl Israëlische kolonisten een ambulance en burgervoertuigen aanvielen in het district Hebron.
Legertop waarschuwt tegen annexatie
Het Nederlands Dagblad schrijft dat de toenemende onrust op de Westoever 270 Israëlische generaals buiten-dienst en voormalige hoofden van de inlichtingendiensten Mossad, Shin Bet en de politie aanleiding heeft gegeven voor een oproep aan de regering: “het is tijd van de Palestijnen te scheiden”. Deze Commanders for Israel’s Security dringen aan op “het begin van een bestuurlijk scheidingsproces”, als eerste stap naar een tweestatenoplossing en daarmee scheiding van Palestijnen en joden. Zij waarschuwen daarmee nadrukkelijk tegen annexatie van grote delen van de Westoever, zoals sommige rechtse politici voorstaan. Annexatie zou betekenen dat Israël te maken krijgt met “de tien plagen” voor een bezettende macht en dat het uiteindelijke gevolg is, “het einde van Israël als Joodse, democratische staat”.
Financiële “straf” door VS jaagt wanhoop aan
Al eind september uitte generaal Eisenkot zijn zorgen over het intrekken van de Amerikaanse financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit. Daarvoor was, volgens cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO, al de helft van de Palestijnse jongeren onder de dertig jaar werkloos. Door de Amerikaanse maatregelen, die ook vluchtelingen treffen is de werkgelegenheidssituatie nog slechter geworden. De Palestijnse economie wordt al jaren door Israël op een laag pitje gehouden met allerlei belemmeringen. De Palestijnse Autoriteit is daardoor de enige grote werkgever; en is daardoor ook extra afhankelijk van Israël.
Netanyahu’s politieke lot onzeker
Op de achtergrond speelt in Israël zelf een politieke strijd rond de vraag of de extreem rechtse partijen kans zien om Netanyahu opzij te zetten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het onderzoek naar corruptie dat tegen hem loopt. In veel commentaren wordt gesuggereerd dat de Israëlische premier de spanningen opvoert om steun voor zijn aanblijven te genereren.
De redactie
Foto: aanval op Palestijnse ambulance (Maan News)