15 March 2018

Giro d’Italia start in …

Met geld is de beroemde wielerkoers te koop. Dat moet wel de conclusie zijn als dit jaar de grote klassieker start in … niet de “eeuwige stad” (Rome) maar in de eeuwige, ongedeelde hoofdstad van het rijk van Netanyahu: geannexeerd Jeruzalem. Nog is het zover niet als het ligt aan tachtig protesterende fietsers afgelopen zaterdag in Den Haag. Een verslag van onze correspondent ter plekke.

“Zaterdag 10 maart was de internationale dag ‘Relocate the Race’ waarbij in verschillende landen acties plaatsvonden waarbij werd opgeroepen de Giro d’Italia 2018 begin mei niet in Israel te laten starten.

Ook in Den Haag hebben 80 activisten deelgenomen aan een demonstratieve fietstour in drie etappes.

De eerste etappe, van Het Plein naar het Vredespaleis, symboliseerde de eerste etappe van de Proloog die op 4 mei in Jeruzalem plaatsvindt. Op de routekaart van de eerste etappe op de website van de Giro d’Italia staat ‘Jerusalem’ precies boven een deel van de Oude Stad in bezet Oost Jeruzalem en suggereert daarmee ten onrechte dat Oost Jeruzalem deel uitmaakt van een verenigd Jeruzalem onder Israelisch bestuur.

De tweede etappe, van het Vredespaleis naar het Internationaal Strafhof, stond symbool voor de tweede etappe op 5 mei van Haifa, via Akko, naar Tel Aviv. Deze rit gaat langs vele plekken waar 70 jaar geleden Palestijnse dorpen van de kaart geveegd zijn en de bewoners verdreven. Op sommige plekken zijn door het Joods Nationaal Fonds parken aangelegd, waar vaak nog ruïnes van de Palestijnse dorpen zichtbaar zijn. Geen woord hierover op de officiële website.

De derde etappe, van het Internationaal Strafhof naar het eindpunt hier op Het Plein, symboliseerde de derde etappe op 6 mei, van Be’er Sheva naar Eilat, dwars door de Negev woestijn, langs tientallen Palestijnse Bedoeïenen dorpjes die door Israel niet worden erkend. Dit betekent dat de oorspronkelijke Palestijnse inwoners van deze dorpen de meest basale voorzieningen ontberen, zoals elektriciteit, water, gezondheidscentra, scholen en wegen. Veel van deze dorpen zijn meer dan eens door Israel met de grond gelijk gemaakt, het dorpje Al-Araqib zelfs meer dan 120 keer. Daarnaast heeft Israel volstrekt willekeurig en in strijd met het internationaal recht het staatsburgerschap van duizenden Palestijnse Bedoeïenen ingetrokken, waardoor deze mensen stateloos zijn geworden. Ook hierover uiteraard geen woord op de officiële website van de Giro.

Op Het Plein bij de Tweede Kamer konden niet-fietsers gedurende de fietstour genieten van een levendig programma met muziek en dabka-dans.”

BDS Nederland op Twitter