15 October 2018

Dorpje Khan al Ahmar vandaag toch aangevallen. Zeven gewonden, vier arrestaties.

De dreiging hing al weken boven het Bedoeïnendorp Khan al Ahmar ten oosten van Jeruzalem. De ongelijke strijd tussen het Israëlische leger en de ongewapende bewoners is vandaag begonnen. De bewoners werden bijgestaan door actievoerders uit Israël zelf en van elders. Er vielen zeven gewonden en vier mensen werden gearresteerd. Daaronder twee Israëliërs en een internationale supporter.

Het persbureau WAFA citeert Abdullah Abu Rahmeh, die meldde dat verschillende bewoners en activisten de bulldozers probeerden te blokkeren die zich opmaakten om de wegen die naar het dorp leidden vrij te maken, blijkbaar vooruitlopend op de komst van militairen. Volgens dit ooggetuigenverslag werden op die manier de bulldozers daadwerkelijk tegen gehouden toen zij het dorp wilden bereiken via een tunnel onder een van de apartheidswegen (de weg van Jeruzalem naar Jericho). Vervolgens nam men een andere weg, via een joodse nederzetting. Daarna ontstond een handgemeen met militairen die waren gearriveerd om de bulldozers te beschermen.

Onder gearresteerden zijn twee Israëlische activisten en een Nederlander met de naam Robin (een later bericht, ook door ons vermeld dat het zou gaan om een Engelsman klopt niet; Robin is een Nederlander in Londen en vertrok van daaruit als ISM vrijwilliger naar de Westbank).

De daadwerkelijke verwoesting van het dorp is volgens de allerlaatste berichten nog niet begonnen.

Nb: Volgens de Israëlische legerradio op 3 oktober j.l. had bondskanselier Merkel vóór haar bezoek aan Israël dat op 6 oktober plaatsvond, en dat wegens meningsverschillen al was uitgesteld, gedreigd haar bezoek te annuleren als Israël zou doorgaan met de vernietiging van Khan al Ahmar.

de redactie

BDS Nederland op Twitter