15 November 2018

Gaza als boksbal: radicalen in Israël vallen over elkaar heen. Op de achtergrond: plan Trump-Netanyahu

De Israëlische acties tegen de Gazastrook deze week zijn niet alleen gewelddadig maar ook chaotisch. In de regering vallen radicaal en ultra-radicaal over elkaar heen in een stoelendans die vooruit lijkt te lopen op de Israëlische verkiezingen volgend jaar. Het begon ermee dat Naftali Bennett van de partij ‘Het Joodse Huis’ zijn collega minister van Defensie Avigdor Lieberman van ‘Israël ons Thuis’ een slappeling noemde vanwege zijn ‘zwakke’ optreden als minister van defensie inzake Gaza.

Afgelopen zondag vond een mislukte geheime operatie van het Israëlische leger in Gaza plaats, waarbij doden en gewonden vielen, onder wie een kopstuk van Hamas en een hoge Israëlische officier. En dat terwijl via Egypte juist besprekingen gaande waren over een wapenstilstand. Als reactie begonnen beschietingen vanuit Gaza door radicale vleugels van onder andere Islamitische Jihad en PFLP op Israël en bombardementen van het Israëlische leger op Hamas-doelen. Premier Netanyahu vloog ijlings terug uit Frankrijk waar hij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog bijwoonde.

Volgens sommigen is deze escalatie geen toeval maar bewust uitgelokt door Lieberman die om politieke redenen zijn spierballen wilde laten zien. De escalatie en openlijke ruzie kwam premier Netanyahu slecht uit, omdat die met kunst en vliegwerk zijn rafelige kabinet bij elkaar wil houden tot de komende verkiezingen. Eerder was het staakt-het-vuren tot stand gekomen, ondanks verzet van zowel Lieberman als Bennett. Inmiddels is Lieberman opgestapt als minister van Defensie, kennelijk om vervroegde verkiezingen uit te lokken. Bennett lonkt intussen naar de functie van minister van Defensie.

Op de achtergrond speelt iets groters: het vredesplan van Trump en Netanyahu waarin Israël heel veel krijgt van wat het wil. Misschien kunnen Israëlische politici zich veroorloven om daar om puur binnenlands-politieke redenen mee te spelen.

Lieberman

(Ex-) minister Lieberman heeft een bijzonder profiel (bron Palnieuws). In westerse hoofdsteden was hij niet welkom hetgeen als een stille vorm van boycot kan worden beschouwd.

Uit zijn cv

Nachtclub uitsmijter uit de voormalige Sovjet-republiek Moldavië; werd in 2001 veroordeeld wegens kindermishandeling. Verdiende zijn geld met onduidelijke vastgoedhandel; bracht het in het leger tot korporaal. Was lid van de verboden extremistische Kach-beweging. Woont in de illegale joodse nederzetting Nokdim op de Westelijke Jordaanoever.

Plannen en uitspraken

2003: Als minister van transport wilde hij bussen ter beschikking stellen om Palestijnse gevangenen naar de Dode Zee te vervoeren om die daar te laten verdrinken.

2004: Lieberman lanceert een plan om Israëlische ‘Arabieren’ die geen loyaliteitsverklaring voor Israël willen tekenen, te deporteren.

2006: “Collaborerende Knessetleden van Arabische afkomst moeten geëxecuteerd worden.”

2009: Volgens Erdogan zou Lieberman voorgesteld hebben atoombommen op Gaza te gooien.

2015: “Ontrouwe Israëlische Arabieren moeten onthoofd worden. Met een bijl.”

2018: Samen met premier Netanyahu stelt hij zich op achter een wetsvoorstel dat de doodstraf voor ‘Palestijnse terroristen’ mogelijk maakt.

De redactie

Afbeelding:

BDS Nederland op Twitter