16 June 2018

Midden-Oosten, een onbegrijpelijke kluwen spaghetti? Nee, twee blijvende brandhaarden

Brandhaard Israël

De apartheidstaat met de naam Israël is een brandhaard die nog lang zal zorgen voor spanning en oorlog in het Midden-Oosten. Hieronder een voortgangsbericht over het ‘vredesplan-Trump’ waarvan al een half jaar lang wordt gezegd dat het eraan komt. Er zijn deze week sterke aanwijzingen dat Trump op het punt staat om door te drukken. Deze zomer misschien. Daarmee wordt dan de basis gelegd voor de volgende tien jaar onderdrukking en conflicten. Niet alleen binnen de grenzen van ‘Groot Israël’.

Brandhaard Iran

afbeelding: De ‘Great Game’ rond Iran begon al in de 19e eeuw. De VS zetten het spel voort.

Iran, de tweede brandhaard is een land dat een doorn in het oog is van de VS sinds de Shah van Perzië, de trouwe vazal van Amerika, in 1979 werd verjaagd. Iran is van strategisch belang en de regering Trump wil terug naar de vroegere vazalstatus voor dat land. Een militaire dreiging wordt geleidelijk opgebouwd. De Amerikanen hebben voor hun gevecht met Iran twee bondgenoten gevonden, Israël en Saoedie-Arabië. Israël heeft met zijn lobby geholpen om Irak te vernietigen (2003). De vernietiging van Syrië is nog gaande (de Israëlische aanvallen op Iraanse posities spelen zich nu nog vooral af in Syrië waar het aantal bombardementsvluchten de honderd al ver overschreden heeft). Iran is wat Israël betreft de volgende in de rij.

De coalitie VS, Israël, Saoedie-Arabië: voor elk wat wils

Het vredesplan-Trump zal volgens berichten van deze week voor elk lid van de coalitie wat wils bevatten. Zo krijgen de VS de steun van Israël in hun strijd met Iran. Trump wil geen eigen legermacht meer in het Midden-Oosten: Israël gaat het werk doen. Voor Israël bevat het vredesplan, een erkenning van Israël als joodse staat, Jeruzalem als hoofdstad en bij weigering van het plan door de Palestijnen het opzij zetten van de Oslo Akkoorden (die uitgaan van twee staten). Kortom: het definitief tot non-issue verklaren van de Palestijnen. Israël en de Saoediërs krijgen gedaan dat de VS doorgaan met Iran economisch te wurgen. Dat betekent een concurrent minder en bovendien: Israëls atoommonopolie in de regio blijft in stand. Saoedie-Arabië krijgt ook een wens vervuld: het militair ondermijnen of zelfs aanvallen van Iran, het land dat voor de absolutistische Saoedische heersers zeer bedreigend is met zijn parlement, zijn algemene verkiezingen en zijn seculiere regering. Daar staat voor de VS tegenover dat de oliemiljarden richting VS blijven stromen, niet in de laatste plaats in de richting van de Amerikaanse wapenindustrie.

Één probleem

Het probleem is dat zolang er geen ‘vrede’ is met de Palestijnen het voor de Saoedische heersers gevaarlijk is om met Israël openlijk samen te werken en nog wel tegen een ander islamitisch land (Iran). Daarom krijgt volgens de laatste berichten het vredesplan-Trump het karakter van een laatste kans voor de Palestijnse Autoriteit (PA). Volgens diezelfde berichten bevat dat vredesplan elementen die het bij voorbaat onmogelijk maken voor de PA om akkoord te gaan. Na die waarschijnlijke afwijzing door de PA verwacht het Saoedische koningshuis de PA opzij te kunnen schuiven en een strategische relatie met Israël aan te kunnen gaan.

Onzeker

Onzeker is of deze berekening opgaat. Israël is gehaat in de Arabische wereld, ook bij de bevolking in Saoedie-Arabië. Onwaarschijnlijk is in elk geval dat dit monsterverbond – een joodse apartheidsstaat, een tribaal koningshuis dat zich baseert op een 18-eeuws machtsevenwicht en een Trumpeaans Amerika – heel lang zal stand houden. Maar vóór die coalitie instort zal de Amerikaanse machtspositie verder moeten eroderen en zal er nog veel ellende worden uitgestort over het Midden-Oosten.

De BDS beweging zal voorlopig nog niet kunnen worden opgeheven.

De redactie

foto: Trump, de koning van Saoedie-Arabië en dictator al-Sisi van het failliete Egypte

BDS Nederland op Twitter