8 April 2019

17 april, Amsterdam: De Balie kijkt: Western Arabs with director Omar Shargawi

Woensdag 17 april 2019 van 19:30 – 21:30

De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Tickets

Dit programma is een samenwerking met Festival Cinéma Arabe (in English)

Na de filmvoorstelling gaat programmamaker Sherin Seyda in gesprek met regisseur Omar Shargawi. Het nagesprek is in het Engels.

Western Arabs

De Deense regisseur Omar Shargawi toont in Western Arabs op intieme wijze de relatie met zijn vader Munir. Ze hebben elkaar nooit echt begrepen en de gemoederen lopen vaak hoog op. Munir vluchtte als een van de eerste Palestijnen naar Denemarken, strandde in Kopenhagen en ontmoette daar zijn Deense vrouw met wie hij drie kinderen kreeg. Omar bevindt zich nu tussen zijn Deense toekomst en zijn Palestijnse voorvaderen. Hoe gaat hij om met deze gespleten identiteit? En hoe komen Omar en zijn vader nader tot elkaar?

Om deze vragen te beantwoorden besloot Omar twaalf jaar lang de camera op zichzelf en zijn familie te richten, waarbij geen emotie verhuld wordt. Via film communiceren Omar en Munir over de dingen die aan de eettafel niet besproken worden. Daarom castte Omar zijn vader ook in zijn eerdere fictiewerk. Nu is het tijd om weg te stappen van de fictieve allegorieën en hun ware aard aan elkaar te tonen. Ze lachen, worstelen en huilen samen. Zodoende geeft deze hybride documentaire een ongebreidelde blik op een vader-zoonrelatie. Western Arabs is een universeel document dat het verhaal van de twee hoofdpersonages overstijgt.

Shargawi’s eerdere films werden vertoond op vele internationale festivals, waaronder Sundance en Rotterdam, waar hij een Tiger won. Western Arabs beleefde haar wereldpremière op de Berlinale 2019.

Zie hier de trailer.

Vanaf 25 april te zien in de filmtheaters, o.a.:

AMSTERDAM • EYE

AMSTERDAM • De Balie

AMSTERDAM • Rialto

DEN HAAG • Filmhuis Den Haag

GRONINGEN • Groninger Forum • eenmalig op (docu)woensdag

HILVERSUM • Filmtheater Hilversum

BDS Nederland op Twitter