19 February 2018

Motorraces op Palestijns land verplaatst na protest

Het circuit is af, de Palestijnen verjaagd. Motorrijder Joe Roberts zou aanstaande vrijdag en zaterdag komen.

Een door het Japanse Honda gesponsord racefestijn bij de nederzetting Petza’el is op het laatste moment verplaatst. BDS organisaties in Japan hadden protest aangetekend evenals het Palestijnse nationale boycot comité, het Palestinian Boycott Divestment and Sanctions National Committee (BNC). Jamal Juma van het BNC verklaarde dat Honda door zijn naam te verbinden aan dit evenement, zich medeplichtig maakt aan schending van mensenrechten. De Amerikaanse superster (in motorsportkringen) Roberts wist niet dat het circuit in bezet gebied lag. Roberts: “I wasn’t given a lot of details in the beginning, other than that the track was in Israel. I would not have attended the event had it been in the West Bank.” Het Honda team is in de motorsportwereld de top.

Het Petza’el circuit in de noordelijke Jordaanvallei is net gereed. Het ligt voor een deel (zie de foto) in een militair gebied met de status van “live firing zone”, dat wil in de praktijk zeggen, gevaarlijk voor Palestijnen. Het in de zone liggende dorp Khirbet Tana is de afgelopen jaren herhaaldelijk gebulldozerd door het leger.

972+ meldde gisteren dat de races die overigens mede worden gesponsord door de Israelische Motorsport Federatie en het Ministerie van Cultuur en Sport, zijn verplaatst naar Arad, een stad die in Israel-binnen-de-groene-lijn ligt. Honda gaf desgevraagd geen commentaar maar het lijkt dat dit concern nu ook gevoelig begint te worden voor de inspanningen van BDS organisaties om afstand te nemen van zaken doen in of in verband met nederzettingen. Internationale bedrijven als Veolia, Orange en G4S gingen Honda al voor.

De redactie

Foto: luchtfoto van het racecircuit dat de “firing zone” overlapt (Dror Etkes)

BDS Nederland op Twitter