19 June 2018

“’s Werelds grootste concentratiekamp” Norman Finkelstein en Chris Hedges over de Gazastrook

In het interview met prof. Norman Finkelstein door Chris Hedges (17/06) op RT wordt de afschuwelijke werkelijkheid gepresenteerd op een wijze die in de meeste westerse media (nog) niet mogelijk is. Finkelstein is een man die een belangrijke rol speelt in het Palestina discours in de Verenigde Saten.

Norman Finkelstein is de auteur van het pas verschenen boek ‘Gaza: An Inquest Into Its Martyrdom’ (Gaza: Een onderzoek naar zijn lijden/martelaarschap). Finkelstein duikt eerst in de geschiedenis van het Israëlische geweld tegen de bevolking die voor het grootste deel bestaat uit de nakomelingen van de Palestijnen die in 1948 door de joodse immigranten in het huidige Israël van huis en haard werden verjaagd. Hij spreekt daarbij over weinig bekende episodes, zoals de massaexecuties door Israël in 1956 toen de aandacht van de wereld was gericht op de oorlog rond het Suezkanaal. Hij noemt ook de steun die Israël gaf bij de totstandkoming van Hamas. Zijn visie op de Palestijnse Autoriteit is vernietigend: onderaannemer van Israël die deels het werk doet voor leger en politie van Israël en financieel overeind wordt gehouden door reactionaire Arabische staten.

Geen grens maar afzetting rond concentratiekamp

Belangrijk in het interview is ook de opmerking van Hedges: spreken over “de grens van Gaza” is onjuist. Er is geen grens, Israël heeft de volledige macht over dit bezette gebied, maar er is een afzetting rond een concentratiekamp dat door Israël wordt gerund.

(Finkelstein bij arrestatie, juli 2014)

Schokkend is wat Finkelstein zegt over de geraffineerde langzame vernietiging van de bevolking. Het is strikt genomen bekend, maar het wordt zelden gezegd: de lijsten met goederen die niet mogen worden ingevoerd bevatten zaken die op het eerste gezicht onbegrijpelijk zijn. Bijvoorbeeld chocola. Bij nader inzien gaat het om een uitgekiend pakket dat de inwoners op een calorieëndieet zet dat op den duur zeer schadelijk is, zeker voor jonge mensen. Finkelstein legt een relatie met het inmiddels voor 99% vervuilde drinkwater en concludeert: deze extreem jonge bevolking wordt “slowly piosoned” (langzaam vergiftigd).

Finkelsteins conclusie

De conclusie van Finkelstein in dit indrukwekkende interview: het geweldloze verzet van de twee miljoen mensen in de Gazastrook kan alleen maar slagen als dat wordt gesteund van buitenaf. Zonder de wereldwijde Palestinebeweging kan niemand ontsnappen uit deze door Israël geschapen hel.

De bewakers van dit concentratiekamp zitten voor de kust, rond de afzetting en in het luchtruim boven dit kleine deel van het bezette gebied.

De redactie

BDS Nederland op Twitter