Korte berichten. Gedenkteken Kanafani neergehaald. Spectaculaire peiling in VS. En meer.
Culturele boycot heeft twee kanten
In Israël is maandag j.l. een gedenkteken voor de bekende Palestijnse schrijver, dichter en journalist Ghassan Kanafani verwoest en weggehaald. Door hooligans? Door lallende cafébezoekers om half drie ’s nachts? Nee, door overheidsfunctionarissen op last van de minister van Binnenlandse Zaken Deri. Die werd daartoe aangezet door minister Miri Regev. Gezegd moet worden dat minister Regev inderdaad over schrijvers en dichters gaat, zij is namelijk minister van Cultuur. “Het is uitgesloten dat het standbeeld van iemand als deze man blijft staan.” Regev wees er op dat Kanafani “nog steeds een culturele en nationale held is voor de Palestijnen”. Dat laatste – voor goed begrip – was bedoeld als argument om het beeld weg te slopen. Kanafani was actief in de strijd tegen de bezetting. Op 8 juli 1972 werd hij in Beiroet gedood door een autobom die vrijwel zeker door de Mossad was geplaatst.
Dit incident illustreert dat de boycot van culturele evenementen die direct door de Israëlische overheid of door de pro Israëllobby worden ingezet voor propaganda, ook een andere kant heeft. Namelijk het opkomen voor de vrijheid van schrijvers, kunstenaars en artiesten die in Israël of de bezette gebieden worden onderdrukt.
Peiling duidt op aardverschuiving
Een nieuwe opiniepeiling in de Verenigde Staten toont aan dat de steun voor één staat Israël/Palestina toeneemt. De cijfers zijn vrij spectaculair en duiden erop dat het geloof in de Palestijnse staat in de VS bezig is in te zakken met als gevolg dat vooral jongere mensen daardoor kiezen voor een staat van joden en Palestijnen die gelijke rechten hebben. Hier vindt u een interview met Professor Shibley Telhami van de Universiteit van Maryland over de interpretatie van de uitkomsten van de peiling.
NYT columniste verlaat pro Israël koers
New York Times columniste Michelle Goldberg schreef recent een voor deze consequent pro-Israëlische krant zeer opvallend stuk. Haar stelling, “Anti-zionisme is niet hetzelfde als antisemitisme” valt in de NYT als een steen in een stille vijver. Die gelijkstelling zou betekenen, schrijft Goldberg, dat de staat Israël gezien wordt als de vertegenwoordiger van de joden overal ter wereld. Maar, vervolgt zij, dat is absurd gezien bijvoorbeeld tegen de achtergrond van de omhelzing van fascistische leiders in Europa door Israël. De column trekt veel aandacht van voor- en tegenstanders.
Meer over interessante schuivende panelen in de VS op Mondoweiss.
De redactie
Foto: Michelle Goldberg en Shibley Telhami