Alain Platel, Dalilla Hermans en Daan, Vic Mensa en Lluis Llach roepen samen met andere kunstenaars op tot het beëindigen van de Israëlische blokkade van de Gazastrook te midden van de coronavirus-crisis.
Open brief
In een open brief die op woensdag 13 mei werd gepubliceerd, schrijven ze: “De bijna twee miljoen inwoners van Gaza, voornamelijk vluchtelingen, worden geconfronteerd met een dodelijke dreiging in de grootste openluchtgevangenis ter wereld”.
De eerste gevallen van corona-besmetting in de geblokkeerde Gazastrook werden in maart gemeld. Palestijnse, Israëlische en internationale humanitaire en mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot het opheffen van de blokkade, zodat Gaza zijn ernstige tekort aan medische apparatuur kan aanvullen.
Internationale druk nodig
Auteurs Irvine Welsh, Patricia Portela en Jeanette Winterson, Erik Vlaminck en Kristien Hemmerechts, theatermakers Simon Allemeersch en Myriam van Imschoot, dichter Taha Adnan en beeldend kunstenaar Antony Gormley zijn medeondertekenaars van deze brief waarin staat: “Internationale druk is dringend nodig om het leven in Gaza leefbaar en waardig te maken. Er moet een einde komen aan de belegering door Israël. En een potentieel verwoestende uitbraak moet dringend worden voorkomen.”
Militair embargo
“Het is twee jaar geleden dat Israël zestig Palestijnse demonstranten in Gaza doodde”, schrijven de ondertekenaars – waaronder choreografen Michiel Vandevelde en Faustin Linyekula, muzikanten Luc Mishalle en Julie Jaroszewski en beeldend kunstenaar Shepard Fairey – en ze vervolgen: “Wat er in Gaza gebeurt is een test voor het geweten van de mensheid. Wij steunen de oproep van Amnesty International aan alle regeringen van de wereld om een militair embargo op te leggen aan Israël totdat het land zijn verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht volledig nakomt.”
Zangeres Noémie Schellens, actrice Marijke Pinoy, de acteurs Dirk Tuypens en Liam Cunningham, kunstenaars Charlotte Prodger en Helen Marten voegen zich bij de schrijfster Candace Allen, bij Brian Eno en bij Massive Attack en besluiten: “Wij erkennen dat de rechten die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan de vluchtelingen garandeert, ook voor de Palestijnen moeten worden gehandhaafd. In deze tijden van internationale crisis moeten we staan voor rechtvaardigheid, vrede, vrijheid en gelijke rechten voor iedereen, ongeacht identiteit of geloofsovertuiging. We mogen dan wel thuis zitten, onze ethische verantwoordelijkheid blijft.”
Lees hier de brief en kijk wie de ondertekenaars zijn.