Relatie westen – Saoedie-Arabië onder hoogspanning. Eén land wordt niet genoemd: Israël.
De brute moord op de Saoedische dissident Khashoggi – in sommige media ten onrechte als democraat voorgesteld – heeft in de VS en Europa veel verontwaardiging losgemaakt. Op de Saoedische regering rust een zeer ernstige verdenking voor deze misdaad die plaatsvond in het consulaat van dat land in Istanboel. De Amerikaanse media staan er bol van, Trump probeerde tevergeefs dit ‘incident’ onder het tapijt te vegen en Europese ministers en topmanagers zeggen bezoeken aan Saoedie-Arabië af. Saoedie-Arabië vervolgt zijn dissidenten dus ook buiten zijn landsgrenzen. Er is nog een land dat dat doet: Israël. Israël wordt echter in de publiciteit over dit schandaal vrijwel nergens genoemd. Dat is vreemd om twee redenen: a) Het Khashoggi schandaal is een ernstige tegenslag voor Israëls strategie om samen met de Verenigde Staten en Saoedie-Arabië op te trekken tegen Iran. b) Israël werkt bij het bespioneren van ‘vijanden van de staat’ nauw samen met nare regiems, waaronder dat van Saoedie-Arabië.
‘Spyware’ als export product
Software voor het bespioneren van burgers buiten het eigen land is een van de meest succesvolle export producten van Israël. Volgens een Israëlische rapport uit 2014 zou het (toen al) gaan om circa 130 landen. De relatief progressieve Israëlische krant (Engelstalige uitgave) Haaretz heeft daar recent onderzoek naar gedaan en daarover gisteren gepubliceerd (“Dictators around the world …” etc.). In augustus dit jaar heeft Amnesty International een rapport online gezet: “… a growing number of examples of Israeli technology being used to spy on human rights workers and opposition figures in the Middle East and beyond.” Een eigen medewerker werd het slachtoffer van spionage met Pegasus software van het bedrijf NSO, dat in 2010 werd opgericht door drie veteranen van de beruchte Israëlische Unit 8200. Zie hier voor de volledige tekst van het rapport.
Chantage van kwetsbare mensen
Al vaker is geschreven over chantage van ernstig zieke Palestijnen die dringend ziekenhuisbehandeling nodig hebben en die zij soms alleen krijgen als zij informant voor een Israëlische dienst worden. Wat die praktijken betreft is ook de groep seksuele minderheden zowel in Israël zelf als bij afnemers van spionage software doelwit van dit soort chantage. Lees bijvoorbeeld bij MEE over de LGBTQ-gemeenschap als doelgroep. Of zie dit artikel bij Electronic Intifada.
Conclusie: let op de ‘Sleepwet’
De Nederlandse Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten ofwel de ‘Sleepwet’ geeft onze veiligheidsdiensten mogelijkheden om informatie over personen uit te wisselen met bevriende diensten van andere landen. DocP heeft daar bij de politiek aandacht voor gevraagd, met name vanwege een mogelijke samenwerking met Israël. Aandacht blijft noodzakelijk.
De redactie
foto: MEE