Nathalie Portman, Ahed Tamimi en antisemitisme
Geen Portman, Israël boos
In Israël is boos gereageerd op de weigering van de filmactrice Nathalie Portman om in juni haar Genesis Prize in ontvangst te komen nemen in Jeruzalem. Volgens sommigen is zij “gemanipuleerd” door de internationale boycotbeweging. Hoe dit in zijn werk moet zijn gegaan wordt in de berichtgeving niet vermeld. Duidelijk is wel dat het besluit van Portman – de hele prijsuitreiking is nu logischerwijze afgeblazen – in Israël hard is aangekomen. Nathalie Portman heeft naast de Amerikaanse ook de Israëlische nationaliteit. Inmiddels blijkt dat premier Netanyahu bij de prijsuitreiking het woord zou voeren. Dat betekent dat de ceremonie een duidelijk politiek karakter had gekregen. Binnen de Likoed partij gaan stemmen op om Portman haar paspoort en Israëlische staatsburgerschap te ontnemen.
Haat tegen Ahed Tamimi
In Israël duikt ondertussen weer een staaltje van Palestijnenhaat op. Parlementslid Bezalel Smotrich twitterde afgelopen zaterdag: ‘Ahed Tamimi had een kogel moeten krijgen, tenminste in haar knie. Dat zou haar voor de rest van haar leven onder huisarrest hebben geplaatst.’ Op de Westelijke Jordaanoever worden al jaren betogende, al dan niet stenen gooiende jongeren bewust kreupel geschoten, en aan de grens van Gaza gebeurt nu hetzelfde. Nb: Gevreesd moet worden dat Israël niet het enige land in de wereld is waar een parlementslid zoiets kan zeggen, maar wel het enige waar dat in het openbaar gebeurt zonder dat één westers land daartegen protesteert.
Zorgen over antisemitisme
In Duitsland en Frankrijk is juist in deze dagen veel publiciteit over de golf van antisemitisme die over deze landen zou spoelen. In Frankrijk tekenden driehonderd prominente Fransen een verklaring waarin alarm wordt geslagen. Er is volgens het manifest dat gisteren in Le Parisien werd gepubliceerd een ‘etnische zuivering zonder groot rumoer‘ gaande onder joden in Frankrijk. Frankrijk is het ‘theater van een moorddadig antisemitisme‘. In de beklaagdenbank zitten jongeren met een migratieachtergrond en politiek links voorzover dat kritiek heeft op Israël: Er is volgens de ondertekenaars een radicaal, antizionistisch links dat ‘de beulen van Joden omvormt tot slachtoffers van de maatschappij‘. De term ‘beulen’ heeft betrekking op de kansarme jongeren in de Parijse ghetto’s.
Het manifest roept op tot het herschrijven van de Koran: ‘Wij willen dat de Koranverzen die oproepen tot het vermoorden of bestraffen van Joden, christenen en ongelovigen ongeldig worden verklaard door theologische autoriteiten, zoals de incoherenties van de Bijbel en het katholieke antisemitisme werden afgeschaft door het Tweede Vaticaans Concilie‘. Nb: Voorzover gedeelten van de Bijbel al zijn ‘afgeschaft’ door het Vaticaan, is die herziene versie in Nederland nog niet bekend.
de redactie
foto: Een Franse ‘banlieu’, buiten het centrum van Parijs