23 December 2018

DocP- en BDS-successen in 2018, met dank aan onze donateurs

Allereerst heel veel dank voor jullie morele en financiële steun voor onze campagnes. Al onze campagnes en activiteiten worden uitgevoerd door ons team van zeer gemotiveerde vrijwilligers, vaak in samenwerking met bevriende organisaties. DocP heeft geen eigen kantoor, maar mag voor vergaderingen gebruik maken van het kantoor van het Nederlands Palestina Komitee. Onze overheadkosten blijven daardoor laag.

Desondanks verspijkerden wij dit jaar voor zo’n 20.000 euro aan activiteiten. Denk aan de mail- en ansichtkaartenactie aan de Tweede Kamer en de straatnamenactie voor vrijlating van Ahed Tamimi. En natuurlijk ook de alternatieve Giro d´Italia die we organiseerden als protest tegen de start van de Giro d´Italia in Israel en daarmee tegen het “sportwashen” van de bezetting en de apartheid. En verder onze campagne voor Gaza in de eerste helft van dit jaar, de ontvangst van de Flotilla voor Gaza en een gezamenlijke brief over de blokkade van Gaza die wij aan de Minister aanboden. De campagne leidde tot de nodige persaandacht. Ook organiseerden we een filmvertoning van de indrukwekkende documentaire “The Truth Lost at Sea” over de onderschepping van de Flotilla door het Israelische leger in 2010.

DocP overhandigde 16.000 internationaal verzamelde handtekeningen tegen Adidas´ sponsoring aan IFA. Kort daarna zag Adidas af van deze sponsoring.

Denk ook aan onze emailactie voor Khan al Ahmar naar de Tweede Kamer Commissie Buitenlandse Zaken waaraan velen van onze abonnees hebben bijgedragen. Nederland sprak zich daarop namens een aantal andere EU landen uit tegen de verwoesting van Khan al Ahmar. Khan al Ahmar staat er nog steeds, maar wij houden de situatie scherp in de gaten. En nog veel meer, zoals onze deelname aan de internationale campagne tegen Airbnb, de oproep tegen deelname van artiesten aan het Meteoor festival en de nog lopende campagne tegen deelname aan het Eurovisie Songfestival die ook talrijke Nederlandse artiesten hebben onderschreven.

Jullie financiële steun was bij dat alles onmisbaar! In 2019 hopen we opnieuw op jullie steun te mogen rekenen.

Veel resultaten van BDS campagnes worden bereikt dank zij gezamenlijke wereldwijde actie. Hieronder een aantal voorbeelden van successen:

 • Airbnb zal niet langer woningen in Israelische illegale nederzettingen exploiteren. Dit was het resultaat van een internationale campagne onder leiding van de #StolenHomes-coalitie. Het bericht van Israels Ministerie van Veiligheid dat Airbnb zich had bedacht werd later door een tweet van Airbnb weersproken.
 • Ilhan Omar schreef geschiedenis door het eerste zittende congreslid in de VS te worden dat publiekelijk BDS onderschrijft. Rashida Tlaib is de eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw zijn die voor het Congres werd gekozen. Zijn sprak steun uit voor BDS en wil snijden in de steun voor Israel.
 • Het nationale voetbalteam van Argentinië, onder aanvoering van Lionel Messi, besloot onder internationale druk de oefenwedstrijd met Israel te annuleren
 • Lana Del Rey was een van de 19 kunstenaars die zich terugtrokken uit het Israelische Meteor Festival, daartoe aangespoord door duizenden fans en activisten uit de hele wereld. Ook Shakira, Lorde en andere topkunstenaars cancelden dit jaar hun concerten in Israel. Meer dan 100 DJ’s en elektronische muziekartiesten sloten zich aan bij de culturele boycot van Israël onder #DJsForPalestine.
 • Grote organisaties uit de Indiase vrouwenbeweging, met meer dan 10 miljoen vrouwen, spraken steun uit voor de BDS-beweging en eisten de vrijlating van alle Palestijnse kind gevangenen.
 • Amnesty International riep op tot een wapenembargo tegen Israël. Het bekritiseerde de Verenigde Staten en de Europese Unie voor hun militaire overeenkomsten met Israël en hield hen verantwoordelijk voor “aanwakkeren van massale schendingen” van de mensenrechten van Palestijnen.
 • De Britse Labour partij stemde voor bevriezing van de wapenverkoop aan Israël. In Ierland riepen een minister van staat en 50 Ierse wetgevers Ierland op om te stoppen met wapenleveranties aan Israël. Dublin werd de eerste Europese hoofdstad die BDS omarmde.
 • Parlementsleden uit Spanje en Portugal stonden op voor de rechten van Palestijnen en hekelden de oorlogsmisdaden van Israël en de racistische ‘Joodse natie-staatswet’. Verschillende steden in Spanje maar ook Italië riepen op tot een wapenembargo tegen Israël.
 • The Movement for Black Lives publiceerde een krachtige solidariteitsverklaring met het Palestijnse volk en riep de Verenigde Staten op de 38 miljard dollar aan jaarlijkse militaire hulp aan Israël te beëindigen.
 • Veertig internationale Joodse organisaties riepen op tot het maken van een zorgvuldig onderscheid tussen protest tegen Israels bezettings-, kolonisatie-, en apartheidspolitiek, zoals dat onder meer gestalte krijgt in de BDS-beweging, en antisemitisme. Ze veroordeelden pogingen om kritiek op Israëls beleid te smoren door het als antisemitisch te brandmerken.
 • Nobelprijswinnaar in de chemie van 2018, professor George P. Smith, sprak zijn steun uit voor de BDS-beweging en voor het terugdringen van de Amerikaanse militaire hulp aan Israël.
 • Na oproepen van meer dan 130 Palestijnse sportclubs en duizenden BDS-activisten wereldwijd besloot Adidas de sponsoring van de Israel Football Association (IFA) stop te zetten, wegens IFA’s teams in illegale nederzettingen.
 • Vakbondsleden en mensenrechtenactivisten in Tunesië en elders in de Arabische wereld dwongen de Israëlische Zim-scheepvaartlijn om zijn routes naar Tunesië op te schorten.
 • De Canadian Federation of Students, met meer dan 500.000 studenten, stemde op zijn jaarlijkse algemene vergadering voor steun aan de BDS-beweging.
 • Leeds besloot als eerste Britse universiteit te desinvesteren uit bedrijven die betrokken zijn bij Israelische wapenhandel. De universiteit verkocht meer dan $ 1,2 miljoen aan holdings van bedrijven die met Israel handelen in militair materieel.
 • Als de eerste kerk in het Verenigd Koninkrijk zeiden de Quakers “niet te zullen investeren in enig bedrijf dat profiteert van de Israelische bezetting.” Verschillende Amerikaanse kerken stemden voor desinvestering uit Israëlische en internationale bedrijven die medeplichtig zijn aan Israelische schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen.
 • In Zuid-Afrika onderstreepte Nkosi Zwelivelile Mandela, een parlementslid en kleinzoon van Nelson Mandela, de cruciale rol die BDS speelt om de Israëlische apartheid te beëindigen.

Als docP hebben wij, samen met onze leden en donateurs, aan diverse internationale acties en successen hierboven bijgedragen, met name die onder de noemer van cultuur en sport. Inmiddels staat ons team in de startblokken voor een nieuw jaar vol campagnes en acties.

BDS Nederland op Twitter