24 February 2019

GroenLinks tegen criminaliseren BDS; en de vuilspuiterij als achterhoede gevecht

Pro-Israël achterhoede valt GroenLinks aan

Afgelopen week nam het congres van GroenLinks een motie aan die pal staat voor de vrijheid van meningsuiting van de voorstanders van Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS): het met vreedzame middelen druk uitoefenen op Israël. Bijna op hetzelfde moment schaarde de Partij van de Arbeid zich achter de zogenaamde IHRA-definitie van ‘antisemitisme’. Die definitie heeft het omgekeerde doel: boycot voorstanders voor de rechter brengen. De PvdA is blijkbaar vergeten hoe het afliep met de kreet “Johnson moordenaar” waarmee ooit tijdens demonstraties tegen de oorlog in Vietnam de toenmalige Amerikaanse president werd bedoeld. Na enkele arrestaties en via de kreet “Johnson molenaar” werd de oorspronkelijke slogan des te populairder. Een achterhoedegevecht was verloren.

Vuilspuiterij bij gebrek aan morele basis

De laatste dagen valt een klein deel van opinie vormend Nederland over GroenLinks heen. Het lage niveau van hun argumenten geeft aan dat wij in het “Johnson molenaar”-stadium zitten: de misdaden in Vietnam (lees: Israël/Palestina) kunnen niet langer buiten beeld gehouden worden. GroenLinks valt daarom te prijzen. En, als de PvdA weer groot wil worden door straks samen met PVV, SGP en Elsevier Weekblad de arrestatie van de eerste BDS ‘er te verdedigen, dan … veel succes. Hieronder een korte bloemlezing van het gekrakeel en daaronder de motie van GroenLinks.

Elsevier Weekblad:

“Halfhartige steun van de partij van Jesse Klaver aan de BDS-beweging, die de Joodse staat het liefst ziet verdwijnen.”

jonet.nl

Door het aannemen van de pro-BDS-motie van het landelijke GroenLinks-congres kan de partij in Amsterdam haar geloofwaardigheid verliezen onder Joodse burgers.

CIDI:

De motie noemt BDS onder andere een “geweldloze politieke actie.” Dat in de praktijk BDS regelmatig gepaard gaat met uitingen van antisemitisme en zelfs verweven is met terroristische organisaties, wordt door het GroenLinks-congres voor het gemak genegeerd.

En:

Blijkbaar realiseert het GroenLinks-congres niet dat BDS Palestijnen niet helpt, maar hen juist benadeelt. De Palestijnse economie is in grote mate afhankelijk van de Israelische, en een boycot van de Joodse staat houdt dan ook de facto een boycot van de Palestijnse economie in. Daarnaast zijn tienduizenden Palestijnen werkzaam in Israel en Israelische nederzettingen. De leden van GroenLinks hebben blijkbaar echter liever dat deze mensen werkeloos thuis zitten.

NIW

De Partij van de Arbeid gaat serieus werk maken van de bestrijding van antisemitisme en steunt de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance. GroenLinks gaat precies de andere kant op. Opeens stond het er, op de partijwebsite: “In de afgelopen periode heeft de PvdA indringende gesprekken gevoerd met Joodse Nederlanders.

De Telegraaf

Leon de Winter schreef: “GroenLinks heeft afgelopen zaterdag officieel het BDS-programma omhelst. ’Koopt niet bij Joden’ is nu een aanvaardbare opvatting in die kringen. Eerder hoorde je die kreet bij een andere Nederlandse BDS-beweging, de NSB.

En over ‘de Arabieren’: “Wat er niet deugt in hun samenlevingen, zo houden zij zichzelf voor, is de Joden te verwijten. Maar net als andere Arabieren doen deze Palestijnse Arabieren dat zichzelf aan: Arafat of Abbas, het gaat om tirannieke kleptocraten die organisch uit hun midden komen.”

(Nb: De Telegraaf heeft ervaring met de persvrijheid; van 1945 tot 1949 kreeg de krant een verschijningsverbod opgelegd. Wegens heulen met de vijand, i.c. de Duitse bezetter. Red.)

De BDS-motie van het congres van GroenLinks

Constaterende dat

 • BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) een vorm is van geweldloos verzet tegen de gewelddadige Israëlische onderdrukking van de Palestijnen;
 • BDS oproept tot boycot, desinvesteren en sancties tegen Israël om zo druk uit te oefenen om de bezetting van de Westoever (inclusief Oost Jerusalem) en Gaza te beëindigen en de rechten van de Palestijnen te respecteren;
 • De oproep tot BDS in 2005 is gedaan door 171 maatschappelijke Palestijnse organisaties in de hoop de internationale gemeenschap te bewegen;
 • Deze oproep wereldwijd wordt opgevolgd;
 • BDS  de Israëlische overheid verantwoordelijk houdt voor haar overtredingen van internationaal recht;
 • BDS een zeer effectief verzetsmiddel is gebleken;
 • Israël en organisaties die de belangen van Israël vertegenwoordigen dan ook alle middelen proberen in te zetten om BDS te verhinderen en te verbieden;
 • ·       BDS ten onrechte in verband wordt gebracht met antisemitisme.

Overwegende dat

 • Het Israël is gelukt om in een aantal landen, zoals Frankrijk, BDS te laten verbieden en strafbaar te stellen;
 • Ook in andere landen van de EU, waaronder Nederland, een krachtige lobby gaande is voor zo’n verbod;
  ·Burgeracties zoals BDS aansluiten bij de EU kernwaarden van vrije meningsuiting en geweldloze politieke actie;
 • Een verbod op BDS daarom in strijd is met deze kernwaarden.

Spreekt uit 

 • Dat BDS een geoorloofd middel is om de Palestijnen te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.

Roept de GroenLinks parlementariers op om

 • Alert te zijn op pogingen om BDS in enig land strafbaar te stellen en zich krachtig tegen zulke pogingen te verzetten
 • Actie te ondernemen om de EU-landen waar wel al sprake is van een BDS-verbod te bewegen dit ongedaan te maken.Toelichting
  Van alle verzetsmiddelen die de Palestijnen hebben ingezet om zich te verweren tegen de Israëlische onderdrukking is BDS een van de meest succesvolle gebleken. De overmacht van Israël, zowel militair als in de internationale politieke arena, laat zich op geen enkele ander manier bestrijden. Niet voor niets zet Israël zware middelen in om BDS te stoppen. Als verzetsmiddel is BDS geweldloos, en maakt slechts gebruik van economische middelen. Economische sancties zijn een geaccepteerd drukmiddel, dat door de EU zelf veelvuldig wordt gebruikt, bijvoorbeeld richting Rusland. Het zou onaanvaardbaar zijn als Israël als enige land ter wereld uitgezonderd zou worden van toepassing van dit middel.

De redactie

Foto: congres GroenLinks

BDS Nederland op Twitter