Politieke tegenstellingen in Engeland ten aanzien van Israël
Corbyn blijft overeind
Tijdens een bezoek aan Jordanië zei de leider van de Britse Labourpartij dat de volgende Labourregering de Palestijnse staat zal erkennen: “The next Labour government will recognise Palestine as a state as one step towards a genuine two-state solution to the Israel-Palestine conflict”. Jeremy Corbyn zei dit toen hij in het Al Zaatari kamp was waar vooral Syrische vluchtelingen verblijven. Corbyn bezocht gisteren ook het Al-Baqa’a kamp voor Palestijnse vluchtelingen. Al-Baqa’a is het grootste kamp in Jordanië en ontstond in 1968 nadat de Israëlische veroveringen van 1967 gepaard gingen met etnische zuiveringen.
De uitspraak van Corbyn is niet nieuw maar moet gezien worden tegen de achtergrond van de zware druk die momenteel op de Labourleider wordt uitgeoefend door de Britse Israëllobby. Onder het mom van ‘antisemitische tendenzen’ binnen Labour die zouden moeten worden aangepakt, wordt van hem geëist een zuivering door te voeren van actieve pro-Palestijnse kaderleden van de partij. Er is een machtige ‘vrienden van Israël’-groep binnen Labour. Deze groep had onder Tony Blair vrij spel.
De machtsvraag is uiteraard wanneer die “volgende Labourregering” eraan komt. Feit is dat Corbyn tegen alle verwachtingen in in 2017 maar met klein verschil van Theresa May verloor, dat Labour en de Conservatieven in recente opiniepeilingen nek-aan-nek liggen en dat er een niet geringe kans is dat de conservatieven in 2019 struikelen over de Brexit. De inzet van de interne strijd binnen Labour is dus hoog.
Zie de giftige reactie in de Jeruzalem Post van vandaag op Corbyns uitspraak in Jordanië, die in één adem genoemd wordt met de “antisemitische tendenzen” binnen Labour.
Prins William op ‘niet politiek’ bezoek in Israël
King David Hotel zoals Prins William het zal aantreffen
Prins William, tweede in de lijn van erfopvolging, gaat op bezoek in Jordanië en Israël van vandaag tot 28 juni. Het is voor het eerst dat een van de Engelse ‘royals’ Israël bezoekt. Het bezoek dat drie maanden geleden werd aangekondigd wordt in verband gebracht met de zeer pro-Israëlische houding van Theresa May en (waarschijnlijk) het grootste deel van haar kabinet. Merkwaardig is dat het reisschema van dit apolitieke bezoek, dat vorige week op onopvallende wijze bekend werd gemaakt, verrassingen bevat. Zo wordt de Oude Stad van Jeruzalem benoemd als “liggend in bezet Palestijns gebied”. In het schema staat voorts geen bezoek aangegeven aan de Klaagmuur.
Dinsdag gaat William naar “de bezette gebieden”. Het programma bevat volgens het persbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: “(…) the Occupied Palestinian Territories, where the prince will first meet with Palestinian President Mahmoud Abbas” en “will include events that focus on the issues facing refugee communities; opportunities to celebrate Palestinian culture, music and food; and a chance to meet a number of young Palestinians.”
Israëlische kranten reageren verbaasd en geërgerd. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Buitenlandse Zaken – het Foreign and Commonwealth Office (FCO) – Israël een streek heeft geleverd: “This appears to be an all-too political FCO insult.” Gespeculeerd wordt dat de nog steeds bestaande anti-Israël houding op dat ministerie – daterend uit de jaren ’40 toen joodse terroristen Britse troepen aanvielen en zelfs het Kind David Hotel opbliezen (Prins William overnacht daar morgen …) – verantwoordelijk is voor deze belediging.
Duidelijk is in elk geval dat ook binnen de conservatieve elite Israël niet kamerbreed populair is.
De redactie
Foto: Britse High Commissioner in 1945, voor de aanslag