24 November 2018

Israëlisch Hooggerechtshof, een façade die recht maakt van onrecht

Etnische schoonmaak Oost-Jeruzalem

De hoogste gerechtelijke instantie in Israël, het Hooggerechtshof zet de deur open voor een nieuwe fase in de etnische schoonmaak van Oost-Jeruzalem. Gevreesd moet worden dat de uitwijzing van zevenhonderd Palestijnse inwoners uit de wijk Silwan niet meer is tegen te houden. In de wijk wonen al verspreid joodse kolonisten die zich beschouwen als pioniers in dienst van een hoger doel, het volledig joods maken van Jeruzalem.

Oud Ottomaans recht?

In 2002 overhandigde het Israëlische ministerie van Justitie de eigendomsrechten van de grond en de huizen van de Palestijnen, nota bene zonder hun medeweten, aan drie leden van de rechtse zionistische organisatie van kolonisten ”Ateret Cohanim”. Het argument bij het overdragen van de eigendomsrechten was dat het land vóór 1948, het jaar waarin Israël werd gesticht, eigendom was geweest van Jemenitische Joden. De Palestijnen bestrijden dit. De hoogste rechter verwees dit strijdpunt, de kern van de zaak, terug naar de lagere Israëlische rechter. In een zaak als deze waarbij moet worden terug gegrepen op wat gebruikelijk was in oud Ottomaans recht, voorspelt dat terug verwijzen voor de Palestijnse eigenaren weinig goeds. De rechter zei nog wel dat het niet informeren van de Palestijnen over het feit dat zij geen eigenaar meer waren van hun huizen, “geen juist handelen” was. Dit bizarre detail zal de kolonisten niet hinderen. De uitzettingsprocedures van Palestijnen uit Silwan zal binnenkort worden voortgezet.

Stempel van rechtmatigheid

De gang van zaken is tekenend voor de rechtsgang in Israël. Als Palestijnen hun zaak voortzetten tot aan de hoogste rechter – velen doen dat al jaren niet meer – dan krijgt de Israëlische overheid vaak een tikje op de vingers, maar het onrecht kan zich voltrekken. Vertraagd, dat wel, maar met het stempel van “het recht heeft zijn loop gehad”.

De redactie (met dank aan blog abupessoptimist)

Foto: Batn al-Hawa in Silwan. De oranje gemarkeerde huizen zijn al in handen van Joodse kolonisten. (Foto Peace Now)

BDS Nederland op Twitter