25 September 2018

Droevig weekoverzicht van 11 doden

Hieronder een droevig overzicht van de gedode Palestijnen van deze week. Overgenomen uit de berichtgeving op abu-pessoptimist.blogspot.com

dinsdag 18 september 2018

Israeli’s slaan man dood tijdens arrestatie en doden twee mensen met beschieting in Gaza

Updated. Israelische troepen hebben in de nacht van maandag op dinsdag een Palestijnse man tijdens zijn arrestatie zodanig mishandeld dat hij als gevolg ervan overleed. Dat heeft de burgemeester van Beit Rima, het dorp bij Ramallah waar hij vandaan kwam, meegedeeld. Yazan Rimawi vertelde dat de Israeli’s ‘s nachts het huis binnenvielen van Mohammed Zaghloul Rimawi (24) door de deur te kraken, en hem aanvielen terwijl hij nog in bed lag. Zij trokken hem de kleren van zijn lijf, sloegen hem bewusteloos en namen hem vervolgens in bewusteloze toestand mee. Een paar uur later was hij dood. Volgens de berichten werd zijn lichaam naar het forensische centrum Abu Kabir in Jaffa gezonden om de doodsoorzaak vast te stellen.

donderdag 20 september 2018

Momin Ayyadeh

Israelische militairen en politie hebben dinsdag en woensdag bij elkaar zeven mensen gedood. Een  15-jarige jongen werd woensdagavond laat doodgeschoten in Gaza. Een 17-jarige jongen werd dinsdag doodgeschoten bij de Damascuspoort in Jeruzalem omdat hij een aanval met een mes zou hebben willen plegen, hoewel hij helemaal geen mes bij zich had, en twee mensen werden diezelfde dag gedood in Gaza. Dinsdag meldde ik al de dood van een man tijdens zijn arrestatie in Beit Rima bij Ramallah en de dood van twee neven in Gaza. die werden getroffen door een vliegtuigraket en zwaar verminkt.
De Israeli’s verdachten hen ervan een bom bij het hek te hebben willen plaatsen. Volgens de Palestijnse mensrechtenorganisatie PCHR waren zij echter 50 meter van het hek verwijderd en werd er geen verdacht voorwerp bij hun lichamen aangetroffen.De laatste vier Palestijnse doden vielen vlak voor en vlak na de joodse feestdag Grote Verzoendag. Dat is de reden dat ik er nu pas melding van maak.
Het laatste slachtoffer was de 15-jarige Momin Ibrahim Abu Ayyadeh, die door een Israelische scherpschutter bij het grenshek in het zuiden van de Gazastrook in zijn hoofd werd geschoten. Het gebeurde tijdesn protesten die woensdagavond laat op verschillende plaatsen langs het grenshek plaatsvonden. Volgens het persbureau WAFA werden tenminste 12 mensen door kogels gewond.

Mohammad Oleyyan

Bij de Damascuspoort in Jeruzalem werd dinsdag het vuur geopend op de 26-jarige Mohammad Yousef Sha’ban Oleyyan uit het Qalandia vluchtelingenkamp bij Jeruzalem. De Israeli’s zeiden dat de man een Israeli wilde aanvallen met een mes en vervolgens wegrende. Ooggetuigen zeiden echter dat de Palestijn helemaal geen wapen of mes bij zich had en dat hij een woordenwisseling had met een Israeli. Toen de politie tussenbeide kwam wilde hij zich uit de voeten maken en werd hij doodgeschoten. Daarbij werden tientallen kogels afgevuurd. Enkele raakten een winkel aan de overkant en een geparkeerde auto. De politie liet de zwaar gewonde Oleyyan een tijdje op straat liggen, hield hulp op een afstand en nam nadat hij overleden was het lichaam mee. Het werd drie uur later echter weer vrijgegeven.

Mohammed Abu Naji (L), en Ahmad Omar
Diezelfde dinsdag werden in Noord-Gaza in de buurt van de grensovergang Erez nog twee mensen doodgeschoten bij het grenshek. Ook raakten 30 mensen gewond, volgens medische bronnen.  
Dat gebeurde nadat de Israeli’s het vuur hadden geopend op een vreedzame optocht.  De twee doden die werden geborgen waren Mohammad Ahmad Mohammed Abu Naji (32) uit  Beit Lahia en Ahmad Mohammad Muhsen ‘Omer (24) uit het al-Shati’ vluchtelingenkamo.Beiden waren getroffen door een kogel in de borst. 
De drie nieuwe doden in Gaza brengen het totaal aantal sinds 30 maart doodgeschoten Palestijnen op 193.

zaterdag 22 september 2018

Israelische leger doodt man in Gaza

Karim Kollab

Israelische militairen hebben deze afgelopen vrijdag weer een man gedood in Gaza. Het was de 25-jarige Karim Mohammad Kollab, die met scherpe munitie werd doodgeschoten ten oosten van Gaza-stad.  Hij was de 194ste dode die tijdens de Grote Mars van de Terugkeer-demonstraties viel sinds 30 maart.
Het ministerie van Gezondheid in Gaza deelde  verder mee dat over de hele Gaza-strook diezelfde dag 312 mensen gewond raakten, van wie 100 door scherpe munitie. Vijf van hen raakten levensbedreigend gewond. Onder de gewonden waren 20 kinderen en twee vrouwen.
Verder werden verschillende luchtaanvallen uitgevoerd in Noord-Gaza, werden twee raketten afgevuurd door een drone en vuurde het Israelische leger een tankgranaat af op protesterende mensen ten oosten van Gaza-stad. Het Israelische leger op zijn beurt meldde dat mensen ”explosieven en granaten” naar de militairen gooiden. Er zou een soldaat licht gewond zijn geraakt door een granaatscherf en de Israelische brandweer zou dicht bij de grens zes branden hebben moeten blussen die waren veroorzaakt door ”vuurballonnen” en ”vuurvliegers”.

maandag 24 september 2018

Zondagavonddemonstratie in Gaza: één dode

Imad Ishteiwi

De bevolking van Gaza demonstreert sinds kort ook vaak ‘s avonds tegen de bezetting. Israelische militairen hebben daar – niet voor het eerst – ook het vuur op geopend. Daarbij is zondagavond de 21-jarige Imad Daoud Ishteiwi doodgeschoten,. Hij kreeg ten oosten van Gaza-stad een kogel door zijn hoofd. Hij was de 195ste dode in Gaza sinds 30 maart. Een lid van het medische personeel raakte er gewond. Hij werd in zijn been geschoten, zo maakte het ministerie van Gezondheid in Gaza bekend.
Volgens woordvoerder Ashraf al-Qidra, vielen er zondagavond tenminste 20 gewonden door kogels. Hte grootste aantal van hen, 14, werd neergeschoten ten oosten van het vluchtelingenkamp al-Bureij in Midden-Gaza. Ten oosten van Gaza-stad werden bovendien raketten van drones afgeschoten op demonstranten. Daarbij vielen ook verscheidene gewonden.

dinsdag 25 september 2018

Maandagavonddemonstratie: weer een dode in Gaza

Mohammed Abu Sadiq

Israelische militairen hebben tijdens een demonstratie van maandagavond in Gaza een man doodgeschoten en 90 anderen gewond. Het gebeurde aan de kust, waar bootjes van plan waren het Israelische beleg te breken.Volgens medische bronnen in Gaza vuurden de militairen salvo’s scherpe munitie in de menigte, evenals hoge snelheids traangasgranaten en zogenoemde ”rubberkogels”.  Bij die beschieting werd Mohammad Fayez Salim Abu Sadiq (21) doodgeschoten en werden twee van de 90 gewonden eveneens door scherpe munitie getroffen.

Verder werd een traangasgranaat gericht afgeschoten op een ambulance van de Rode Halve Maan die probeerde gewonden te bereiken en werd de cameraman Monser Sawwaf van de Turkse Anadolu televisie door een traangasgranaten aan zijn been getroffen. Zijn camera en overige apparatuur werden getroffen door scherpe munitie. De Israeli’s vuurden overigens ook op de boten die probeerden uit te varen. Palestijnen die katapults (of beter: slingers) hanteerden om stebnen te wrepen, slaagden er intussen in een drone neer te schieten die traangas op hen afschoot. Zondagavond werd ook een Palestijn doodgeschoten, de 21-jarige Emad Daoud Eshteiwi, Mohammed Abu Sadiq was de 196ste Palestijn die door de Isareli’s in Gaza werd gedood sinds 30 maart.

BDS Nederland op Twitter