Rapport Human Rights Watch: Palestijnse veiligheidsdiensten martelen
Dit artikel verscheen eerder op de site van Abu Pessoptimist.
De Palestijnse Autoriteit op Westoever en de politiediensten van Hamas in Gaza arresteren routinematig geweldloze critici van hun bewind en martelen die, zo heeft de mensenrechtenorganisatie Human Right Watch dinsdag in een rapport bekendgemaakt. In het rapport, van 149-pagina’s, getiteld “‘Two Authorities, One Way, Zero Dissent:’ Arbitrary Arrest and Torture Under the Palestinian Authority and Hamas,” worden meer dan 20 zaken behandeld van mensen die werden opgepakt na niet meer gedaan te hebben dan het schrijven een kritisch artikel of Facebook-post, of het behoren tot de verkeerde studentengroep of politieke beweging. Ook arresteren de twee bewegingen Fatah en Hamas, die zoals bekend met elkaar in de clinch liggen, regelmatig aanhangers van de andere partij
De misstanden waren bekend, maar het rapport zet de zaken op een rij. Het is gebaseerd op 147 interviews met voormalige gevangenen, hun familieleden en advocaten, plus vertegenwoordigers van niet-gouvernementele groepen (NGO’s). Daarnaast werden foto’s, medische rapporten en rechterlijke uitspraken bestudeerd.
De Palestijnse autoriteiten vallen vaak terug op uiterst rekbare wettelijke formuleringen omtrent het ”beledigen van de autoriteiten”, het ”oproepen tot sektarische tegenstellingen”, of het ”schaden van de revolutionaire eenheid” om mensen dagen- of wekenlang vast te houden om ze daarna zonder vorm van proces op straat te zetten of de aanklacht te laten bungelen.
De Palestijnse Autoriteit hield ook tussen januari 2017 en augustus 2018 221 Palestijnen in administratieve detentie, alleen onder een order van de regionale gouverneur, meldt de Palestijnse ”waakhond”, de Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten. Dezelfde commissie meldde eind september dat de politiediensten van Hamas meer dan 50 mensen met banden met Fatah hadden opgepakt en dat de Palestijnse Autoriteit hetzelfde deed met meer dan 60 mensen die geaffilieerd waren met Hamas. Overigens worden velen ook door twee partijen opgepakt: eerst door de Israeli’s en later nog een kleer door de Palestijnse Autoriteit.
In de gedocumenteerde zaken worden de Palestijnen vaak bedreigd, geslagen, of langdurig in pijnlijke houdingen vastgebonden, waaronder koorden of kabels waarmee hun armen achter hun rug worden vastgebonden. Dezelfde tactiek wordt door de politie gebruikt om bekentenissen af te dwingen bij criminele vergrijpen of drugszaken. Ook dwingen de politiemensen, bij wijze van intimidatie, routinematig de toegang af tot mobiele telefoons en accounts op de sociale media.
Shawan Jabarin, directeur van de Palestijnse mensenrechtenbeweging al-Haq en lid van de Adviescommissie voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Human Rights Watch, merkt daarbij op dat “het feit dat Israel systematisch de meest elementaire rechten van de Palestijnen schendt geen reden is om stilte betrachten over de systematische repressie en de martelingen die worden uitgeoefend door de Palestijnse ordetroepen”.
De EU steunt de Palestijnse ordetroepen financieel. Ook de VS betaalt, hoewel Amerika zijn bijdrage voor de vluchtelingenorganisatie UNRWA en andere humanitaire zaken van de Palestijnen heeft stopgezet, nog 60 miljoen dollar in 2018 en 35 miljoen in 2019. Hamas krijgt steun van Qatar, Iran en Turkije. Volgens Human Rights Watch zouden al deze landen hun steun moeten opschorten aan instellingen van de PA, zoals de Inlichtingendienst, de ”Preventive Security Forces” , het ”Joint Security Committee” en wat Hamas betreft de Interne Veiligheidsdienst, zolang deze diensten de mensenrechten niet serieus nemen en respecteren.
De Palestijnse Autoriteit wees de door Human Rights Watch verzamelden feiten van de hand en zei dat het om ” incidentele gevallen” gaat. HRW was niet in staat de bevindingen met Hamas te bespreken. Israel liet HRW niet toe tot de Gaza-strook.