Dilan Yesilgöz (VVD) noemt vragen naar oorsprong Israelische wijn “antisemitisch”
The Rights Forum reageert in zijn artikel op de uitspraken van VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz in het programma Jinek, waarin zij kwam spreken over de mede door haar ingediende initiatiefnota over antisemitisme. Zij meende het opkomend antisemitisme te kunnen duiden door een voorbeeld van een wijnzaak, die Israelische wijn verkoopt en die van klanten te horen kreeg dat ze de zaak zouden boycotten als men doorging met de verkoop van deze wijnen. Waarom dit een voorbeeld van antisemitisme zou zijn, liet zij vervolgens geheel in het midden.
The Rights Forum legt uit dat het voor een consument onmogelijk is om te weten of het etiket “Made in Israel” ook daadwerkelijk aangeeft dat een product uit Israel afkomstig is en niet uit de illegale nederzettingen. Een voorbeeld: een wijnproducent in de Israëlische kolonie Kiryat Arba, gelegen op de Palestijnse Westoever, plakte op de voor de export bestemde flessen niet het etiket van zijn eigen wijnhuis, maar dat van een in Israël gevestigd wijnhuis. Hij is geen uitzondering; het gesjoemel met etiketten om de herkomst van wijnen en andere producten uit de kolonies te verhullen is big business – en al jaren bekend, ook in de Tweede Kamer.
Een consument die niet het risico wil lopen met zijn aankopen de kas van de illegale nederzettingen te spekken, en daarmee bij te dragen aan de bezetting, kan zich ertoe gedwongen voelen om dan maar helemaal geen Israelische producten meer te kopen, mede door het uitblijven van effectieve maatregelen van de Nederlandse overheid. waartoe de partij van mevrouw Yesilgöz behoort. Het niet kopen van bepaalde producten is een volstrekt legale manier om uiting te geven aan onvrede over scheningen van het Internationaal Recht. Ook Mevrouw Yesilgöz heeft niet het recht om een dergelijke uiting te criminaliseren. Haar partijgenoot minister Blok heeft onlangs nogmaals bevestigd dat BDS onder de vrijheid van meningsuiting valt.