26 April 2018

Brief miljardair Lauder: totale overgave Abbas?

Er is een brief opgedoken van de voorzitter van het Joods Wereld Congres Ronald Lauder, lid van de bekende miljardairsfamilie (cosmetica en media) aan de schoonzoon van president Trump Jared Kushner. Kushner is voor de president de speciale afgevaardigde voor het Midden-Oosten vredesproces en daarmee de centrale figuur voor het ‘definitieve vredesplan’ waar Donald Trump al maanden mee schermt. De brief dateert van 22 januari j.l. Lauder bezocht toen Israël/Palestina samen met vice-president Mike Pence. Zijn brief vat samen wat de toponderhandelaar van Abbas, Saeb Erekat hem vertelde. Het gesprek zou hebben plaatsgevonden op verzoek van Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) en topman van de PLO.

Erekat zou het standpunt van Abbas als volgt hebben verwoord:

1 Bereidheid tot opgeven van Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad. Abu Dis zou in plaats daarvan acceptabel zijn.

2 Compensatie voor de Palestijnse vluchtelingen, zonder recht op terugkeer.

3 Bereidheid om elke zeggenschap over de Gazastrook op te geven ook als dat betekent dat die totaal zou worden gescheiden van de Westelijke Jordaanoever.

4 Voortzetting van de samenwerking met Israël op veiligheidsgebied om ‘escalatie’ op de WJO te voorkomen.

Lauder merkt tot slot op

“Erekat bracht de nederzettingen niet sprake, dus dat zou geen belemmering hoeven te zijn.”

De brief lijkt autenthiek maar werd tot nu toe alleen gepubliceerd op Days of Palestine. Overigens is er bijzonder weinig betrouwbare informatie over wat er sindsdien is gebeurd rond het Trump-plan. De brief maakt op zijn minst duidelijk hoe ontstellend zwak de positie van de politieke top van de PA en de PLO is in de driehoek VS –Israël –Saoedie-Arabië waar het ‘vredesplan’ al maandenlang wordt voorgebakken.

De redactie

foto: Abbas (Days of Palestine)

BDS Nederland op Twitter