BDS-ondersteunster Angela Davis: eerst wel onderscheiding, daarna niet, nu toch wel. Wie is Angela Davis?
De zwarte Amerikaanse strijdster voor burgerrechten Angela Davis zou een belangrijke onderscheiding uitgereikt krijgen voor de grote staat van dienst die zij heeft op het gebied van gelijke rechten. Twee weken geleden werd bekend: het gaat niet door, het besluit was ingetrokken. Haar inzet voor de boycot campagne BDS was de achtergrond. Enkele dagen geleden werd bekend dat de uitreiking toch doorgaat. Wij schreven over deze zaak hier en hier.
Het Duitse blad Junge Welt schrijft, ‘In de Amerikaanse burgerrechtenbeweging groeit de kritiek op de apartheidsstaat Israël’. Dat is een belangrijke constatering omdat het onder andere iets zegt over de verschuivende opvattingen in de zwarte gemeenschap. Junge Welt publiceert een interview met de 75-jarige Angela Davis, die in 2011 een bezoek bracht aan Palestina. Na afloop zei zij dat zelfs in het racistische Alabama van haar jeugd zwarten niet werden verbannen van hoofdstraten, zoals dat gebeurt met Palestijnen in Hebron. Op 26 Januari 1971 werd in Berlijn een solidariteitsbijeenkomst georganiseerd, ter gelegenheid van haar 27e verjaardag die zij als jonge hoogleraar in de gevangenis doorbracht.
Een fragment uit het interview
Vraag: U heeft in 2015 het boek “Freedom Is a Constant Struggle: Ferguson, Palestine, and the Foundations of a Movement” geschreven. Steunt u de Boycott, Divestment, Sanctions-Bewegung BDS?
Antwoord: Absoluut. En ik ben daar altijd duidelijk over geweest. Toen BDS in 2005 werd opgericht, was dat een reactie op de pogingen van de Palestijnse burgermaatschappij, om zich op te stellen in de geest van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De alomtegenwoordige onderdrukking in bezet Palestina moest geweldloos tegemoet worden getreden. Ik ben al sinds mijn collegetijd solidair met Palestina, ik heb er de laatste tijd met vele anderen aan gewerkt om het thema rechtvaardigheid voor Palestina in te brengen in het bredere debat over sociale rechtvaardigheid. Daarmee waren wij zeer succesvol. De steun voor Palestina groeit aan de universiteiten overal in het land, vooral in de zwarte gemeenschappen. Toen er in 2014 in Ferguson een opstand uitbrak tegen het politiegeweld, waren de Palestijnse activisten de eersten die hielpen om steun te geven aan de wereldwijde solidariteitsbeweging Black Lives Matter. Daarom is het terecht dat de BDS beweging het voorbeeld volgt van de boycot tegen de apartheidsstaat Zuid-Afrika. En ik heb ervoor gezorgd dat organisaties zoals de American Studies Association en de National Women’s Studies Association de boycot met resoluties ondersteunden. Op die manier heb ik er in heel verschillende contexten aan bijgedragen dat de roep om rechtvaardigheid in Palestina deel werd van onze strijd om sociale rechtvaardigheid
de redactie
Foto: Ansichtkaart die in 1971 massaal vanuit Duitsland naar het gevangenisadres van Angela Davis werd gestuurd, na een oproep van het toenmalige Junge Welt. (Junge Welt archief)