Gazaflotilla, op weg naar de schandvlek van het Westen
(een commentaar bij het nieuws)
De opvarenden van de kleine vloot op weg naar de Gazastrook zijn deze week in Nederland. De schepen leggen aan in Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Rotterdam. In Amsterdam wordt op vrijdag 1 juni een botenparade en een publiek debat georganiseerd. De ‘Gaza Freedom Flotilla 2018’ verwacht op 25 of 26 juli de kust van de Gazastrook te bereiken. Behalve in Nederland wordt aangelegd in Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië. In Duitsland zijn vorige week problemen ontstaan met de kustwacht. Waarom eigenlijk? Omdat ‘Gaza’ de zweer is in het westerse moralisme ten opzichte van de moslimwereld? Omdat de barbarij die daar door bondgenoot Israël wordt gepraktiseerd vragen doet opkomen rond het verhaal van de ‘joods-christelijke wortels’ van onze beschaving? Of, gewoon omdat het voor regerende politici en veel media te pijnlijk is om te laten zien wat daar met onze steun gebeurt? Voor die media is een oplossing op komst: een wetsvoorstel dat gesteund wordt door de Israëlische minister Lieberman.
In het Israëlische parlement werd afgelopen week namelijk gediscussieerd over een wet die zware straffen stelt op het maken en verspreiden, ook op sociale media, van foto- of filmbeelden van soldaten die ‘aan het werk zijn’. Deze wet richt zich natuurlijk tegen vrijwel het enige middel dat de Palestijnen hebben in hun strijd tegen de barbarij, de publiciteit. Is er al een storm van protest vanuit de westerse mediawereld? Nog niet.
Wat nog niet strafbaar is, maar wel gevaarlijk, is het maken van een foto van Fadi Abu Salah uit Khan Younis (Gaza). Hij verloor beide benen bij de bombardementen op Gaza in 2008/2009. Hij was inmiddels 29 jaar en vader van vijf jonge kinderen. Vanuit zijn rolstoel deed hij mee aan demonstraties. Op 14 mei werd hij door Israëlische scherpschutters bij de grens van de Gazastrook geëxecuteerd. Hij werd, een steen slingerend vanuit zijn rolstoel, niet alleen vereeuwigd door de fotograaf. Er bestaat een kunstwerk dat op dat beeldmateriaal is geïnspireerd. claarsnotes ging op zoek naar dat werk. En vond Hisham al Shdaifat, kunstenaar, die woont in Jordanië. Zie ook instagram en facebook.
Wanneer wordt kunst strafbaar in Israël?
de redactie
(met dank aan Clara Legêne)