29 July 2018

Ahed Tamimi op vrije voeten. “Het verzet gaat door tot einde bezetting. Alle vrouwelijke gevangenen zijn standvastig. Groet aan ieder die mij en mijn zaak steunde.”

Na acht maanden in de gevangenis te hebben doorgebracht kwam Ahed gisteren aan in het dorp waar zij woont. Daar, in Nabi Saleh werd zij opgewacht door haar moeder Nariman en anderen. De moeder werd op 15 december vorig jaar ook gearresteerd. Haar ‘misdaad’ was met name dat zij de scène waarin haar dochter twee Israëlische soldaten verjaagde uit het huis van de familie en waarbij zij klappen uitdeelde, had gefilmd. Deze beelden gingen de wereld over en maakte de werkelijkheid van de bezetting zeer tastbaar. Temeer omdat bekend werd dat Ahed Tamimi kort daarvoor had gehoord dat haar neefje van 15 door soldaten zwaar verwond was.

Ook de vrijlating van Ahed Tamimi zal wereldwijd de aandacht trekken. Een voorbeeld is dit bericht in de Engelse krant The Guardian.

Een tragisch aspect is dat op dit moment volgens plaatselijke vrijwilligersorganisaties rond de 300 minderjarigen in Israëlische gevangenissen opgesloten zitte.

De redactie

BDS Nederland op Twitter