12 November 2019

29 nov. Den Haag: internationale demonstratie “Op naar Den Haag, #ICCJustice4Palestine!”

Vrijdag 29 november, van 14u00 tot 17u00

Locatie: Internationaal Strafhof, Oude Waalsdorperweg 10, Den Haag

Op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk demonstreren verschillende Europese organisaties bij het Internationaal Strafhof in Den haag opdat eindelijk wordt overgegaan tot berechting van Israel.

De procureur-generaal van het Internationaal Strafhof (ICC International Criminal Court), gevestigd in Den Haag, Fatou Bensouda, weigert, de klachten te behandelen die tegen de Israëlische misdaden ingediend werden, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Recentelijk is de beroepskamer van het ICC verplicht geweest, haar op te dragen, terug te komen op haar weigering om het onderzoek voort te zetten over de bloedige bestorming, op 31 mei 2010, van de Israëlische piraterij op de Mavi Marmara, schip van de humanitaire flottielje, onderweg naar Gaza. Mme Bensouda heeft tot 2 december om haar kopie te herzien, maar zij alleen beslist. (In 2013 heeft de Unie der Comoren, onder wiens vlag de Mavi Marmara geregistreerd was, bij het ICC een klacht ingediend wegens oorlogsmisdaden. Maar mevrouw Bensouda heeft aangekondigd, dat zij geen vervolging tegen Israël zou instellen, want de misdaad was « onvoldoende massaal » !)

Overigens, zelfs wanneer het massale karakter van de misdaden van het apartheidsregime in het oog springt, zoals het geval is met de slachtpartijen van Gaza in de zomer van 2014 (meer dan 2.400 Palestijnse doden, van wie 600 kinderen), is mevrouw Bensouda niet gehaast : ze heeft nog steeds haar conclusies niet ingediend in dit dossier, dat nu al « ter studie » is gedurende meer dan 4 jaar.

De NGO’sAl-Haq, Al Mezan, evenals het Palestijns Centrum voor de Mensenrechten, hebben van hun kant talloze bewijzen verzameld van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die sedert 2014 door Israël zijn begaan (vervolgingen, apartheid, diefstal, vernieling en plundering van Palestijnse bezittingen; zelfs van moord op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Ze hebben die, klachten ingediend bij de procureur-generaal van het ICC, in weerwil van de bewezen doodsbedreigingen van Israël tegen hun leden.

Er werden ook 650 zeer gedocumenteerde klachtendossiers naar behoren bij het ICC ingediend, betreffende de moorden en zware verwondingen waarvan manifestanten het slachtoffer waren ter gelegenheid van de Marsen van de Terugkeer in de Gazastrook.
Zullen die ook begraven worden door de procureur-generaal ?

Wij, mannen en vrouwen met een geweten, roepen op tot een bijeenkomst voor het ICC in Den Haag, op vrijdag 29 november 2019, ter gelegenheid van de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk.
Wij rekenen op jou!

BDS Nederland op Twitter