30 May 2018

Boycots door Shakira en bij LGBT-festival

De boycot van de apartheid in Israël en de bezette gebieden grijpt verder om zich heen. En dat wereldwijd. ‘Superster’ Shakira treedt (toch) niet op in Tel Aviv en ook het minderheden evenement LGBT Film Festival in Tel Aviv kampt met afzeggingen.

Shakira

Gisteravond maakten diverse sites het afzeggen van het concert van Shakira bekend dat binnenkort zou plaatsvinden. Kort geleden werd dit eerste optreden van haar in Israël aangekondigd en wel in Tel Aviv, de ‘progressieve etalage’ van Israël waar een groot niet-religieus publiek belangstelling heeft voor westerse populaire muziek en kunstuitingen. Het afzeggen door Shakira kan als een pr-gebeurtenis van de eerste orde gezien worden. Een grote bijdrage daarvoor leverde de actieve joodse organisatie Jewish Voice for Peace (JVP). Maar liefst 15.000 JVP-supporters veroorzaakten een twitterstorm. Kort daarna maakte de promotor van het concert bekend dat “the media has incorrectly reported that Shakira will be performing in Tel Aviv this summer”.

LGBT Film Festival

Eveneens dinsdag meldde bdsmovement dat verschillende artiesten en producers zich terugtrekken van het Tel Aviv International LGBT Film Festival dat van 31 mei tot 9 juni plaatsvindt. BDS gisteren op zijn site: “Black, trans, Brazilian singer, performer and activist Linn da Quebrada announced she is cancelling her participation in the 2018 Tel Aviv International LGBT Film Festival (May 31 – June 9). She is joined by directors from Brazil and France, who, together with Pakistan’s Aks International Minorities Festival, have also canceled their participation in TLVFest. The cancellations are in response to appeals from Palestinian LGBT collective Pinkwatching Israel and human rights activists around the world.

Evenementen rond gender en seksuele minderheden in Tel Aviv zijn berucht om hun verwevenheid met de inspanningen van Israël om zich een progressief en westers imago aan te meten. De ‘bubble’ van Tel Aviv met zijn strand- en uitgaansleven dient daarvoor meestal als decor.

de redactie

foto: Shakira

BDS Nederland op Twitter