29 March 2019

30 maart, Amsterdam: Demonstratie Dag van het Land

Zaterdag 30 maart, van 14:00 tot 17:00

Dam, Amsterdam

Organisatie: Palestijnse Gemeenschap Nederland en Het Palestijnse Huis

Zie hier voor meer info.

Wereldwijd wordt op 30 maart de “Dag van het Land” herdacht. De herinnering
aan de dag in 1976 toen het Israëlische leger op bloedige wijze het protest
neersloeg tegen de grootscheepse onteigening van grond van Palestijnen in
Galilea. Landroof die nog steeds even massaal doorgaat, zowel in de
Israëlische gebieden als op de Westelijke Jordaanoever.

De Dag van het Land blijft een belangrijke datum op de Palestijnse politieke agenda. De dag herinnert aan het feit dat overheersing over het land vanaf het begin een integraal onderdeel is van het zionistische koloniale project. Landconfiscatie en kolonisatie van Palestina zijn een voortdurend drama al vanaf de stichting van de huidige staat Israel en vandaag de dag gebeurt dat in een verbazingwekkend versneld tempo. Rechten van Palestijnen worden daarbij flagrant en structureel geschonden.

En de internationale gemeenschap kijkt ernaar en doet niets.

Vandaag zullen er in historisch Palestina en in de diaspora vele protesten en acties plaatsvinden om deze belangrijke datum te herdenken en om nogmaals van de internationale gemeenschap te eisen dat zij aan de juiste kant van de geschiedenis gaan staan en eindelijk actie gaan ondernemen. Dat betekent dat staten Israel ter verantwoording moeten roepen voor oorlogsmisdaden en diefstal van land. Hiertoe moeten zij Israel sancties opleggen totdat Israel voldoet aan alle verplichtingen volgens Internationaal recht:

  • Terugtrekking uit de in 1967 bezette gebieden
  • Beëindiging van het apartheidsregime en toekenning van gelijke rechten aan alle inwoners
  • Toekenning van het internationaal erkende recht op terugkeer aan Palestijnse vluchtelingen

Dit jaar is op de Dag van het Land tevens precies een jaar geleden dat de aftrap van de Grote Mars van Terugkeer werd gegeven, wekelijkse protesten om aandacht te vragen voor het feit dat Palestijnse vluchtelingen na 70 jaar nog steeds hun basisrechten niet hebben teruggekregen. De protesten houden al precies een jaar aan. Ook hieraan besteden we aandacht.

Israel reageerde met grof geweld op de protesten. Israëlische militairen schonden het internationaal humanitair recht en de universele mensenrechten door tijdens de ‘Grote Mars van Terugkeer’-demonstraties in Gaza met scherpe munitie op Palestijnse betogers te schieten. Op grote schaal doodden en verminkten zij demonstranten die geen enkel gevaar voor hen vormden. Dat concludeert een door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar het geweld tijdens de demonstraties.

 

 

BDS Nederland op Twitter