DocP in Brabants Dagblad: Eurovisiesongfestival in Israël: droom of nachtmerrie?
Dit opiniestuk is op 31 januari geplaatst in het Brabants Dagblad:
Eurovisiesongfestival in Israël: droom of nachtmerrie?
Maandag 21 januari maakte AvroTros bekend dat Duncan Laurence Nederland mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Israël. Voor de promotie is dit jaar gekozen voor de inspirerende slogan “Dare to Dream”. De slogan symboliseert volgens de bedenkers de inclusiviteit, diversiteit en eenheid van het Eurovisiesongfestival.
Het Eurovisiesongfestival is een apart wereldje van politieke belangen in een feestelijke setting van diversiteit en LHBTQIA- pride. Het winnen en mogen hosten van het Eurovisiesongfestival was voor Israël een droom die werkelijkheid werd. Onder het motto “durf te dromen” zal het land in de schijnwerpers worden gezet als baken van inclusiviteit, diversiteit en eenheid, van vrijheid en acceptatie. Van een betere PR had Israël niet durven dromen. Deze past naadloos in de, door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierde, “Brand Israel”- strategie: het verbloemen van de bezetting, het militaire geweld, het nederzettingenbeleid en de apartheidspolitiek door middel van kunst en cultuur en door de promotie van Israël als veilige haven voor de LHBTQIA-gemeenschap.
Die droom van Eurovisie verandert echter al snel in een nachtmerrie als je bedenkt tegen welke achtergrond het plaatsvindt. Israëlisch geweld tegen Palestijnen piekte in het jaar 2018. Het Israëlische leger doodde 295 Palestijnen, waaronder 57 kinderen en verwondde 29.000 mensen. Het geweld van illegale kolonisten tegen Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever verdrievoudigde. Landonteigening en sloop van gebouwen gingen in rap tempo door evenals de willekeurige arrestatie en administratieve detentie van Palestijnse burgers waaronder honderden kinderen.
Het Palestijnse volk droomt al 70 jaar van zelfbeschikking, vrijheid, gelijkheid en terugkeer. Voor hen zal het Eurovisiesongfestival enkel een bevestiging zijn dat de droom van diversiteit, inclusiviteit en eenheid niet voor hen geldt en dat de vrijheid en acceptatie in Israël ophoudt bij het Palestijnse volk.
Nederland, laat de Palestijnse droom niet in duigen vallen en blijf thuis!
Nick J. Swarth, dichter/performer, Tilburg
Dorien Ballout, docP, Amsterdam