3 February 2019

6 feb. Amsterdam: Palestina, BDS en het “Zuid-Afrika-moment”

Locatie: Nieuwland, Pieter Nieuwlandstraat 93, Amsterdam

Tijd: 19u30 – 22u00

De discussie zal worden ingeleid door de volgende sprekers:

Niamh Ni Bhriain (Transnational Institute, TNI)
Max van Lingen (Internationale Socialisten)
Dorien Ballout (Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, DocP) (Onder voorbehoud)

Georganiseerd door de Amsterdamse afdeling van de Internationale Socialisten

Palestina, Boycot en het ‘Zuid-Afrika-moment’: Heeft de BDS-beweging een kantelpunt bereikt?

Het afgelopen jaar was opnieuw een bloedig jaar in Palestina. In 2018 was het 70 jaar sinds de Nakba (Tragedie) plaatsvond. Tijdens de Nakba werden duizenden Palestijnen vermoord en meer dan 700.000 op de vlucht gejaagd door het geweld van Israëlische milities. Ter herdenking van deze gebeurtenis werd afgelopen jaar de Grote mars van de terugkeer georganiseerd. Deze serie van protesten bij de Israëlische muur rond Gaza begon op 30 maart en duurde officieel tot 15 mei. Maar ook daarna werden de vreedzame protesten voortgezet.

De Israëlische reactie was bijzonder gewelddadig. Tussen 30 maart en 15 mei werden meer dan honderd Palestijnen vermoord. Daarnaast raakten meer dan 13.000 Palestijnen gewond, waarbij bewust werd ingezet op blijvende fysieke schade. Er werd bovendien gericht geschoten op de pers en op medisch personeel. Het was daarmee het meest dodelijke Israëlische geweld sinds de aanval op Gaza in 2014.

Het afgelopen jaar gaf echter ook hoop, aangezien de wereldwijde BDS-beweging belangrijke successen behaalde. BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties. De BDS-beweging heeft tot doel Israël onder druk te zetten om zich aan het internationaal recht te houden. Artiesten als Lana del Rey, Lorde en Shakira hebben in 2018 hun optredens in Israël afgezegd. De Argentijnse voetbalbond besloot ook een oefenwedstrijd tegen het Israëlische nationale team te annuleren. Daarnaast beëindigde Airbnb het verhuren van woningen van Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

De successen van de BDS-beweging hebben echter ook geleid tot Israëlische pogingen om de beweging het zwijgen op te leggen. In Israël is wetgeving van kracht die het publiekelijk oproepen tot het boycotten van Israël of nederzettingen criminaliseert. Sinds 2017 worden aan buitenlanders die dit doen aanvragen voor visum of verblijfsvergunning geweigerd.

Israël probeert echter ook in het buitenland anti-BDS-wetgeving doorgevoerd te krijgen. Zo staan HEMA, ASN Bank, Royal HaskoningDHV, Vitens en nog zeker drie andere grote Nederlandse bedrijven in verschillende Amerikaanse staten op zwarte lijsten omdat ze Israël zouden boycotten. Ook op andere manieren wordt geprobeerd solidariteit met de Palestijnse bevolking te verhinderen. In Amsterdam werden demonstraties herhaaldelijk door zionistische en extreemrechtse personen aangevallen, waarna burgemeester Halsema de politie zelfs opdroeg de demonstratie van 20 januari te verwijderen van de Dam.

Op deze avond bespreken we de stand, de perspectieven en de gevaren voor de BDS-beweging. Daarbij zal onder andere worden ingegaan op wat ook het ‘Zuid-Afrika-moment’ wordt genoemd: heeft de BDS-beweging een kantelpunt bereikt? Wat zijn de ervaringen in Amsterdam? Kom langs en discussieer mee!

https://www.facebook.com/events/2208634659402573/

BDS Nederland op Twitter