8 februari Driebergen: Vriendenmiddag Tent of Nations
Een inspirerende middag voor iedereen die zich betrokken weet bij Tent of Nations, of zich hierin wil verdiepen, om zo in vriendschap en solidariteit verbonden te zijn. Het wordt een middag vol informatie, inspiratie, ontmoeting, gesprek en creativiteit. Weet je welkom en nodig vooral ook mensen uit met wie je dit inspirerende verhaal wilt delen!
Programma
13.15 – 14.00 Inloop met koffie en thee. Iedereen maakt een keuze voor twee workshops.
14.00 – 15.00 We laten ons inspireren door drie minicolleges en we staan stil bij de ervaringen van vrijwilligers bij Tent of Nations. De Syrische zanger Wasim Arslan omlijst het programma met muziek uit het Midden-Oosten.
Minicollege 1 – Wandelen met een engel
Gerdien Wolthaus Paauw bezocht meerdere keren het ‘Beloofde Land’. Steeds kwam ze terug met meer vragen dan antwoorden. Centraal staat de vraag: ‘Hoe kunnen we in vrijheid kiezen voor betrokkenheid en engagement?’
Minicollege 2 – Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’
Aylin Özalp deelt vanuit haar eigen ervaringen met ons haar inzichten over de valkuilen en de uitdagingen die er zijn in onze rol ten aanzien van mensen en groepen in een andere culturele context. Wat is onze eigen plek en houding ten aanzien van partners en projecten wereldwijd? Hoe ga je om met een ‘ander’ wanneer vanzelfsprekendheid niet meer geldt?
Minicollege 3 – ‘Smile and Confuse the World’ (Engelstalig)
Filmmaker en psycholoog Ihab Ghafri uit Nablus is opgegroeid tijdens de tweede intifada in een zeer gewelddadige omgeving. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn traumatische ervaringen en hoe hij toch de kracht vindt om op een geweldloze wijze door te gaan in een uitzichtloze situatie.
15.00 – 15.30 Ontmoeting, Palestijnse zoetigheid en actietafels
15.30 – 16.15 Eerste ronde workshops (uitgebreide beschrijving hieronder):
1. Tent of Nations, alles wat je wilt weten
2. Filmvertoning ‘Survivor’ en nagesprek
3. Welkom in het Paradijs – het kleine dagelijkse leven
4. Israëlische politiek en de bedreiging van de nederzettingen
5. Recht doen door een veelheid aan verhalen
6. Het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter
7. Duurzaamheid
8. Leer Arabisch spreken in minder dan een uur
16.30 – 17.15 Tweede ronde workshops (uitgebreide beschrijving hieronder):
1. Muzikale meditatie
2. Inspirerende ontmoetingen
3. Poëzie uit Palestina
4. De bezetting als verdienmodel
5. Het gevaar van neutraliteit
6. Het gesprek in je lokale kerk of groep
7. Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’
8. ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ – samen in gesprek
17.15 – 18.30 Afsluitende borrel met Palestijnse hapjes en drankjes
Wanneer?
Zaterdagmiddag 8 februari 2020, 13.15 – 17.15 uur, met aansluitend een borrel tot 18.30 uur.
Waar?
Grote Kerk, Hoofdstraat 115 (ingang: De Lei 86), 3971 KA Driebergen
Vanaf station Driebergen-Zeist brengt bus 50 je hier in vier minuten. Gratis parkeren als je met de auto komt.
Wat kost het?
€ 10 per persoon, te betalen bij aankomst (gratis toegang voor deelnemers tot en met 25 jaar)
Hoe meld ik me aan?
Je kunt je tot uiterlijk dinsdag 4 februari 2020 aanmelden via [email protected]
En: nodig vooral ook je vriend, dochter, huisgenoot, buurvrouw of predikant uit om mee te gaan!
Wie organiseert het?
Deze vriendenmiddag wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland.
Het bestuur bestaat uit Benjamin Baars, Meta Floor en Bram Grandia.
Meer info? Kijk op www.tentofnations.nl, mail [email protected] of bel 06 488 09 550
Bij aankomst, dus voorafgaand aan het plenaire programma om 14.00 uur, kiest iedereen twee workshops uit. Informatie, ontmoeting, gesprek, creativiteit: voor elk wat wils!
Workshops eerste ronde 15.30 – 16.15 uur
1. Tent of Nations, alles wat je wilt weten (Meta Floor)
Wat gebeurt er nu precies bij Tent of Nations? Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Welke zorgen zijn er momenteel, welke plannen en dromen heeft de familie Nassar? We bespreken alle vragen die er leven bij de deelnemers. Voor iedereen die nieuw is, maar ook voor iedereen die weer stevig bijgepraat wil worden.
2. Filmvertoning ‘Survivor’ en nagesprek regisseur Ihab Ghafri (Engelstalig, Benjamin Baars)
Ihab laat zijn nieuwe film ‘Survivor’ zien. De film gaat over de Palestijnse man Nasim die worstelt met het trauma dat hij heeft opgedaan tijdens de Tweede Intifada. Hoe is het om met een trauma te leven terwijl het conflict altijd doorgaat? Als Nasim verliefd wordt op Shatha besluiten ze samen op reis te gaan door de West Bank. Zal het Nasim lukken zich open te stellen? Na de vertoning van de film is er de mogelijkheid vragen te stellen aan Ihab.
3. Welkom in het Paradijs – het kleine dagelijkse leven (Tineke Bennema)
Tineke Bennema is historica en journaliste; zij woonde zeven jaar op de Westelijke Jordaanoever. Centraal in haar boeken staat het weergeven van het ‘kleine’ Palestijnse dagelijks leven: door dat te beschrijven en persoonlijk te maken kunnen mensen zich beter met hen identificeren. In het westen leven heerst soms het beeld dat Palestijnen terroristen zijn. We bespreken met elkaar hoe we het conflict op een persoonlijker manier voor het voetlicht kunnen brengen.
4. Israëlische politiek en de bedreiging van de nederzettingen (Erella Grassiani)
Hoe ziet het politieke landschap in Israël er uit? Welke politieke partijen zijn er, welke thema’s zijn belangrijk, hoe staan zij ten opzichte van rechten van Palestijnen? Wat betekent dit voor de voortdurende uitbreiding van de nederzettingen en voor Palestijnen die in Gebied C van de Westbank wonen? Tent of Nations bevindt zich in Gebied C, te midden van een aantal nederzettingen, dus wat betekent dit voor hen?
5. Recht doen door een veelheid aan verhalen (Marjanne van Esveld)
We bekijken en beluisteren hoe de Nigeriaanse Chimamanda Adichie in een TED talk vertelt hoe onze levens en culturen uit vele overlappende verhalen bestaan. Zij waarschuwt dat als wij alleen een enkel verhaal horen over een ander persoon of land, we serieuze misvattingen riskeren. Hoe raakt dit verhaal aan de heersende beeldvorming in Nederland over Palestijnen? Op welke manier kunnen wij andere verhalen laten horen waardoor een completer beeld ontstaan en daarmee recht gedaan wordt aan de veelkleurigheid?
6. Het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter (Bram Grandia)
In de Bijbel staat in Lukas 18 een verhaal over een vrouw die in haar recht staat, het onrecht aan de kaak stelt, in opstand komt tegen de autoriteiten. Het verhaal gaat over een vrouw die de moed heeft om onaardig te zijn, die het weigert om de goede vrede te bewaren. We lezen het verhaal en gaan in gesprek over wat dit verhaal betekent voor de familie Nassar bij Tent of Nations, voor Palestijnse christenen, en voor ons in Nederland.
7. Duurzaamheid (Fien Cappellen en Hendrik Jan de With)
Op welke manier wordt er aandacht gegeven aan duurzaamheid bij Tent of Nations? Wat is de overtuiging achter dit streven en wat is de context? We brainstormen met elkaar over ideeën en mogelijkheden die bruikbaar zijn bij Tent of Nations in Bethlehem.
8. Leer Arabisch spreken in minder dan een uur (Ali Arab)
In nog geen uur tijd leer je de basis van het Arabisch. Altijd handig als je op bezoek gaat bij Tent of Nations, maar natuurlijk ook als je contact wilt leggen met je nieuwe Arabischsprekende buren. We bespreken ook met elkaar waarom het Arabisch zo’n magische taal is. Ali is een jonge enthousiasteling die geboren is in Aleppo. Hij woont nu in een gemengd woonproject in Amsterdam Noord waar hij een taalcafé heeft opgezet.
Workshops tweede ronde 16.30 – 17.15 uur
1. Muzikale meditatie (Wasim Arslan en Adinda Kranendonk)
Deze jonge musicus, met een gevoelige stem en ziel, heeft veel donkere kanten van het leven gezien en meegemaakt; Wasim Arslan overleefde de oorlog in Aleppo, Syrië. Wasim wil zijn muziek inzetten om mensen in tijden van oorlog met elkaar te verbinden. In deze muzikale meditatie neemt Wasim Arslan ons mee op reis. Laat je raken door de muziek en sta stil bij wat ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ voor jou betekent. Je bent welkom om je eigen percussie instrument mee te nemen en mee te doen.
2. Inspirerende ontmoetingen (Gerdien Wolthaus Paauw)
Gerdien Wolthaus Paauw portretteerde en interviewde Palestijnen en Israëliërs over hun visie op de situatie, hun wens voor de toekomst, hun leven. De resultaten zijn gebundeld in het fotoproject ‘Jerusalem Heart of the City’. We luisteren naar een korte inleiding, waarna we met elkaar in gesprek gaan welke persoonlijke ontmoetingen met een Palestijn, Jood of ander medemens ons hebben geraakt en geïnspireerd. Als je aan deze workshop meedoet en je hebt een foto van deze persoon, neem deze dan gerust mee. Een workshop om je hart te verwarmen aan menselijke ontmoetingen.
3. Poëzie uit Palestina (Marianne Dagevos)
Poëzie is een veelzijdige expressievorm die je kunt gebruiken om de liefde te verklaren of de schoonheid te bezingen maar ook om te schelden, aan te klagen, verdriet of wanhoop te uiten. Hoe bezingen Palestijnse dichter het leven inclusief hun liefde voor het land en de pijn van bezetting en ballingschap? We maken kennis met moderne Palestijnse dichters door hun gedichten te lezen, ernaar te luisteren, en de overeenkomsten en verschillen te bespreken.
4. De bezetting als verdienmodel (Benjamin Baars)
Israëlische bedrijven hebben belang bij het in stand houden van de militaire bezetting van de Westbank en Gaza. Grondstoffen, internationale hulp, goedkope arbeidskrachten en de mogelijkheid tot het testen van nieuwe wapensystemen en cybertechnologie zijn zeer rendabel. Wat zijn de belangen, wat zijn de feiten? En wat is de Nederlandse rol?
5. Het gevaar van neutraliteit (Sofie Doorman)
Neutraal blijven wordt vaak gezien als een hoog moreel goed. Wie echter in een situatie van onrecht kiest voor neutraliteit, steunt daarmee het recht van de sterkste, zo zegt aartsbisschop Desmond Tutu. We bekijken met elkaar de Ted Talk van de joodse Anna Baltzer die stelt dat partij kiezen een betere keuze is dan neutraal zijn als er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen. Naar aanleiding van haar prikkelende speech (in het Engels, zonder ondertiteling) gaan we met elkaar in gesprek over wat dit betekent voor onze houding ten aanzien van Israël Palestina, en Tent of Nations.
6. Het gesprek in je lokale kerk of groep (Door-Elske Cazemier)
Hoe ga je het gesprek aan in je lokale kerk of eigen omgeving met mensen die zich sterk verbonden weten met Israël en het joodse volk? Hoe ga je om met weerstand, en wat is een constructieve houding als je zelfs misschien beschuldigd wordt van antisemitisme? Op welke manier kan het persoonlijke verhaal van Tent of Nations en de familie Nassar hierin helpend zijn? We bespreken met elkaar ideeën, valkuilen en tips.
7. Jouw eigen plek en je houding naar de ‘ander’ (Aylin Özalp en Sophie Koster)
Wat is onze eigen plek en houding ten aanzien van partners en projecten wereldwijd? Wat is je eigen culturele en persoonlijke bagage? Op welke manier bepaalt de plek waar jouw wieg heeft gestaan hoe jij in de wereld staat en de ‘ander’ benadert? Hoe ga je om met een ‘ander’ wanneer vanzelfsprekendheid niet meer geldt? We staan stil bij onze eigen ‘standplaatsgebondenheid’ en de valkuilen en de uitdagingen die deze met zich meebrengen, ook in onze rol en houding ten aanzien van Tent of Nations.
8. ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ – samen in gesprek (Alette van de Lagemaat)
De familie Nassar benadrukt telkens weer dat zij mensen wereldwijd willen inspireren om in hun eigen situatie het motto ‘Wij weigeren om vijanden te zijn’ in praktijk te brengen. Hoe doe je dit in Nederland en / of in je persoonlijke situatie? Met behulp van fototaal gaan we hierover met elkaar in gesprek.