Bijlmerparktheater wordt Apartheidvrije Zone
Donderdag 19 december kondigde het Bijlmerparktheater aan dat ze mee gaan doen met de culturele boycot van Israel. Ze sluiten zich aan bij de PACBI-richtlijnen en worden ook een apartheidvrije zone (AFZ naar de Engelstalige afkorting) gaan worden.
Het Bijlmer Parktheater staat voor diversiteit, inclusie, antiracisme, dekolonisatie en rechtvaardigheid. Dit wordt belichaamd in de programmering, producties, via de makers en de samenwerkingen die het aangaat. Als cultureel instituut neemt het theater daarom een duidelijke positie in tegen al hetgeen dat deze waarden bedreigt, waar dan ook ter wereld.
Normalisatie
Daarom sluit het Bijlmerparktheater zich aan bij de richtlijnen van de Palestijnse Academische en Culturele Boycot van Israel. Men let erop dat niets in de programmering wordt gefinancierd, uitgevoerd of ondersteund door de Israëlische overheid of culturele instellingen. “Wij nemen positie in tegen elke vorm van normalisatie die het Israëlische geweld rechtvaardigt en de schijn van symmetrie wekt tussen onderdrukker en onderdrukten.” Voorstellingen als van het Jerusalemkwartet of Israëlische films zul je daar niet vinden.
Gemeenschap
In de komende programmering doet de theaterleiding dan ook een brede scan naar leveranciers, financiering en partnerschappen. Nergens in de keten mag betrokkenheid met Israel voorkomen.
Ook is het Bijlmerparktheater het proces begonnen om een apartheidvrije zone te worden. Sinds kort is BDS Nederland begonnen met het stimuleren van een gemeenschap van apartheidvrije zones in Nederland. Dit naar het voorbeeld van de strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Overal ter wereld, in Noorwegen, Brazilië, zijn zulke gemeenschappen waar plekken en organisaties verklaren zich actief tegen de Israëlische apartheid te zullen verzetten.
Aanmoediging
Het theater moedigt collega-instellingen en theaters nadrukkelijk uit zich ook uit te spreken en zich aan te sluiten bij de PACBI-richtlijnen voor een boycot van Israel en een AFZ te gaan worden, in solidariteit met het Palestijnse volk. Daarmee wil het bijdragen aan het creëren van actieve gemeenschap van solidariteit en praktische steun voor Palestijnse rechten en tegen elke vorm van discriminatie, onrecht en onderdrukking.
Voor meer informatie over de PACBI-richtlijnen zie hier op onze website en alles over apartheidvrije zones vind je hier.