ABP TREKT INVESTERINGEN IN ISRAELISCHE BANKEN TERUG
ABP, het grootste pensioenfonds in Nederland en een van de vijf grootste ter wereld, kondigde in juni aan dat het zal desinvesteren uit de Israelische banken Leumi en Hapoalim. ABP had in totaal 75 miljoen euro geïnvesteerd in de twee banken. Een woordvoerster van ABP heeft aangegeven dat de locatie waar bedrijven opereren meespeelt in de beoordeling. „We verwachten van bedrijven die actief zijn in gebieden met een verhoogd risico op mensenrechtenschendingen dat ze een mensenrechtenbeleid hebben”, schrijft de woordvoerster. BDS NL (docP) heeft hier jaren actie voor gevoerd. In 2014 hebben we, samen met een aantal andere Nederlandse actiegroepen een brief geschreven aan het bestuur van het ABP en sindsdien hebben we nog een aantal brieven geschreven een formulier op de website gezet zodat ABP-leden zelf hun eigen brieven konden sturen. Ook Avaaz is een petitie begonnen tegen (onder meer) ABP, die inmiddels meer dan 1,7 miljoen handtekeningen heeft (https://secure.avaaz.org/campaign/nl/israel_palestine_this_is_how_it_ends_nl/).
We hebben eveneens samengewerkt met ABVA/KABO om de druk op ABP ook van binnen op te voeren, zij hebben zelf ook een petitie https://socialisme.nu/israel-druk-op-pensioenfondsen-om-investeringen-te-beeindigen/.
Eerder, in februari 2010, besloot ABP haar aandelen in de Israelische wapenfabrikant Elbit op te geven (https://electronicintifada.net/content/scandinavian-financial-institutions-drop-elbit-due-bds-pressure/8685). ABP heeft echter nog steeds aandelen van een dochteronderneming NICE (de cybertak van de wapenindustrie).
Wij zijn natuurlijk blij met de beslissing om te desinvesteren in de banken, maar er blijven nog genoeg bedrijven over in de ABP portfolio waarvan wij vinden dat ze op de BDS lijst horen, waarvan sommige zelfs op de VN-lijst staan. Volgens één bron zou ABP ook niet meer investeren in Bezeq Telecom, maar volgens de ABP website doen ze dat nog wel, dus ze staan nog in deze lijst.
ISS (Denemarken)
Heidelberg Cement (Duitsland)
Siemens (Duitsland)
Alstom SA (Frankrijk, ook op de VN-lijst)
G4S (GB)
Cement Roadston Holdings (CRH, IeRland)
Bezeq Telecom (Israel, ook op de VN-lijst)
Checkpoint Software Technologies (Israel)
Matrix IT Ltd (Israel, ook op de VN-lijst)
Nice (A subsidiary of Elbit)
Taro Pharmaceutics (Israel)
Teva Pharmaceutics (Israel)
Cemex SAB (Mexico)
Booking Holdings Inc. (US, ook op de VN-lijst)
Caterpillar (VS)
Expedia Group Inc. (VS, ook op de VN-lijst)
General Electric (VS)
Hewlett Packard (VS)
Intel Corp (VS)
International Business Machines Corp (IBM, (VS)
Motorola (VS, ook op de VN-lijst)
Proctor & Gamble (VS)
RE/MAX real estate (VS)
Tripadvisor Inc. (VS, ook op de VN-lijst)
Hyundai Construction Equipment (Zuid-Korea)
Atlas Copco AB (Zweden)
Indorama Ventures Pcl. (Thailand, ook op de VN-lijst)