26 September 2024

Academici: eis desinvestering van ABP

De groep Dutch Scholars for Palestine die bestaat uit academici, verzamelt handtekeningen voor een brief aan het bestuur van pensioenfonds ABP. In deze brief benadrukken ze dat het ABP zich moet terugtrekken uit bedrijven die Israël investeren, vooral Caterpillar en Booking.com. Wij publiceren de brief in zijn geheel.

Ben je zelf (oud)personeelslid van een hoger onderwijsinstelling? Sluit je dan aan en teken de petitie.

Logo van pensioenfonds ABP

Aan het Bestuur van het Pensioenfonds ABP,

Postbus 4818

6401 JL HEERLEN

t.a.v. Dhr. Loek Sibbing, Bestuursvoorzitter

Dhr. Harmen van Wijnen, Voorzitter Uitvoerend Bestuur

Mw. Yolanda Verdonk, Uitvoerend Bestuurder Pensioenbeleid

Mw. Rianne Lemson, Uitvoerend Bestuurder Beleggingsbeleid

c.c. Voorzitter van het Verantwoordingsorgaan

        Voorzitter van de Commissie Beleggingen van het VO

Pensioenbestuurders FNV

Beste leden van het Bestuur,

Als (oud)- personeelsleden van Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn wij allen (gewezen/gepensioneerde) deelnemers van het ABP.  We willen ons ongenoegen uiten over ABPs investeringen in bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israëlische bezetting en kolonisering van het Bezette Palestijns Gebied.  Deze bezetting is op 19 juli jl door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaard.

Volgens de Don’t Buy Into Occupation Country Brief December 2023, heeft ABP

“voor 2,8 miljard USD belegd in bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingeneconomie. Het betreft onder meer beleggingen in Cisco Systems, Motorola, Caterpillar en Booking Holdings. Wel heeft ABP in 2020 besloten niet langer te investeren in twee banken die Israëlische nederzetttingen zouden financieren, Bank Hapoalim en Bank Leumi.”

Volgens uw lijst Beursgenoteerde Beleggingen per 31 maart 2024, belegde ABP op die datum nog steeds in deze vier bedrijven.  Over elk van deze bedrijven zullen we hieronder iets zeggen.

Wij willen uw aandacht in het bijzonder vestigen op onze zorgen over Caterpillar Inc. en Booking Holdings.

Het Israëlische leger heeft decennialang Caterpillar D9-bulldozers, uitgerust met bepantsering en wapens, omgebouwd voor gebruik bij het slopen van huizen en infrastructuur in het bezette gebied, maar ook in gevechtssituaties.  Vanaf de dood van de Amerikaanse vredesactiviste Rachel Corrie in 2003 tot de nog altijd voortdurende Israëlische aanval op Gaza, zijn Caterpillar-bulldozers betrokken geweest bij mensenrechtenschendingen.

Bovendien is bekend dat er milieu– en bestuurskwesties rond Caterpillar bestaan: de CEO James Umpleby is tegelijk ook de voorzitter en er zijn zorgen over de lobbyactiviteiten van het bedrijf.

Het Noorse pensioenfonds KLP heeft besloten Caterpillar Inc. met ingang van juni 2024 uit te sluiten van zijn beleggingsportefeuilles.

Welke mogelijke reden kan ABP dan nog hebben om Caterpillar in zijn portefeuille te blijven houden?

We gaan nu over op Booking Holdings.  Booking.com is een Nederlands dochterbedrijf hiervan.  Meerdere NGO’s hebben aangifte gedaan tegen Booking.com wegens witwassen van winsten uit Israëlische oorlogsmisdaden in Palestina. Het bedrijf faciliteert namelijk de verhuur van vakantiewoningen die zijn gebouwd op land dat is gestolen van de Palestijnse bevolking.  Booking wordt in de bijgewerkte VN-database vermeld als een van de bedrijven die “diensten en nutsvoorzieningen leveren ter ondersteuning van het onderhoud en het bestaan ​​van nederzettingen”.

Amnesty International concludeert dat Booking.com, door de nederzettingstoerismeindustrie en bijgevolg de nederzettingeneconomie, te stimuleren, bijdraagt aan en profiteert van het onderhoud, de ontwikkeling en de uitbreiding van illegale nederzettingen.

En dan is er nog Cisco Systems.  In 2018 is Cisco een langdurig partnerschap aangegaan met de Israëlische regering voor een grootschalig project dat gedeeltelijk wordt geïmplementeerd in bezette Palestijnse en Syrische gebieden.

Tenslotte willen we het over Motorola hebben. Motorola Solutions werkt samen met het Israëlische leger, het Ministerie van Defensie en met nederzettingenraden in het Bezette Palestijns Gebied.   Motorola is een van de bedrijven die zijn opgenomen in de bijgewerkte VN-database (juni 2023), vanwege de levering van bewakings- en identificatieapparatuur voor nederzettingen, de scheidingsmuur en controleposten die rechtstreeks verband houden met nederzettingen; evenals de levering van beveiligingsdiensten, uitrusting en materialen aan ondernemingen die in nederzettingen actief zijn.

Andere Europese pensioenfondsen desinvesteren uit de bezetting.  Naast de verschillende desinvesteringen door de Noorse fondsen heeft het Universities Superannuation Scheme (USS) in het VK de blootstelling aan Israëlische aandelen en schulden ‘aanzienlijk’ verminderd onder druk van de leden. Wij wijzen erop dat ABP al heeft gedesinvesteerd uit twee Israëlische banken, maar wij dringen er bij u op aan om die lijn verder door te trekken, conform uw  Duurzaam en Verantwoord Beleggingsbeleid, en om te desinvesteren uit alle investeringen die bijdragen aan Israëls illegale bezetting en ernstige mensenrechtenschendingen.

Als u uit de hierboven genoemde bedrijven daadwerkelijk heeft gedesinvesteerd, zullen wij dat heel graag vernemen, en wij kijken ernaar uit om aankondigingen van uw besluit op uw website en in persberichten te lezen.

Wij zien uw reactie graag tegemoet.  Dutch Scholars for Palestine zou graag in gesprek gaan met leden van het bestuur om deze kwesties diepgaander te bespreken.

Logo van DSP - Dutch Scholars for Palestine

Dutch Scholars for Palestine

 

Petitie voor ABP om te desinvesteren uit bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische bezetting en apartheid

Als (oud-) personeelsleden van Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn wij allen (actieve/gewezen/gepensioneerde) leden van het ABP. We willen ons ongenoegen uiten over ABPs investeringen in bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israëlische bezetting en kolonisering van het bezette Palestijns gebied. Deze bezetting is op 19 juli jl door het Internationaal Gerechtshof illegaal verklaard.

Voeg uw naam toe aan deze brief als u een voormalig of huidig personeelslid bent van een Nederlandse universiteit of hogeschool, en lid bent van ABP in de categorie: actief, gewezen (“slapend”) of gepensioneerd.

U kunt deze brief ondertekenen via het formulier hieronder. Op het formulier dient u uw volledige naam, (voormalige) instelling en de categorie ABP-lid dat u bent in te vullen.

Zodra we een goed aantal handtekeningen hebben ontvangen, zal Dutch Scholars for Palestine deze brief naar het ABP sturen. Uw naam, instelling en de categorie ABP-lidmaatschap zullen zichtbaar zijn op de brief die we naar het ABP sturen.

We zullen de lijst met ondertekenaars ook op onze website zetten, met uw toestemming. Wij vragen u bij de laatste vraag in het formulier aan te geven of u het goed vindt dat wij uw handtekening, d.w.z. uw naam, instelling en de categorie ABP-lidmaatschap, op onze website plaatsen. Uw formuliergegevens worden opgenomen in de brief die naar ABP wordt gestuurd, maar u kunt aangeven of u liever anoniem blijft voor de website. Uw e-mailadres wordt niet vermeld op onze website.

We houden u via e-mail op de hoogte van de brief en de reactie van ABP.

Hartelijk dank voor uw steun, Dutch Scholars for Palestine

Teken de petitie!

 

BDS Nederland op Twitter