1 February 2022

Amnesty International oordeelt: Israëlische apartheid een wreed systeem van dominantie

Statement van het Palestijnse BDS National Committee (BNC)

Let’s escalate BDS pressure to impose targeted sanctions and #DismantleApartheid.

Amnesty International, dat wereldwijd 10 miljoen leden en supporters heeft, heeft zojuist bevestigd dat het Israëlische regime tegen het hele Palestijnse volk de misdaad tegen de menselijkheid van de apartheid pleegt. We verwelkomen van harte de publicatie van het rapport van Amnesty International, getiteld “Israëls apartheid tegen Palestijnen: wreed systeem van overheersing en misdaad tegen de menselijkheid.”

Amnesty’s zorgvuldig onderzochte rapport schetst een brutaal en opzettelijk systeem van fragmentatie, onteigening, segregatie en onderdrukking van inheemse Palestijnen, die zowel in historisch Palestina als over de hele wereld als vluchtelingen verblijven. Dit systeem, concludeert Amnesty, voldoet aan de definitie van apartheid volgens zowel het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof als het VN-verdrag tegen apartheid.

De BDS-beweging verwelkomt in het bijzonder Amnesty’s goedkeuring van de eisen, #UNinvestigateApartheid, #MilitaryEmbargo, #SanctionsOnIsrael, #ICC4Israel, en haar oproep aan staten en instellingen om handel met de illegale nederzettingen van Israël te verbieden.

Het rapport is het laatste in een reeks studies die bevestigen wat Palestijnse en internationale mensenrechtenexperts en -advocaten al tientallen jaren zeggen: Israël begaat de misdaad van apartheid tegen het inheemse Palestijnse volk.

Laten we ervoor zorgen dat regeringen en de VN actie ondernemen om een einde te maken aan het apartheidsregime van Israël, zoals ze in het verleden deden met de apartheid in zuidelijk Afrika:

Afgelopen juni suggereerde voormalig VN-chef Ban Ki-moon dat Israël apartheid oplegt aan Palestijnen. Vorig jaar verklaarden 47 onafhankelijke mensenrechtendeskundigen binnen de VN dat de plannen van Israël om Palestijns land illegaal te annexeren “een visie van een 21e-eeuwse apartheid” zouden vormen.

Ons Zuid-Afrika moment nadert. Met jouw steun kunnen en zullen we #DismantleApartheid om in vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid te leven.

In solidariteit,

Het Palestijnse BDS Nationaal Comité (BNC)

De geweldloze BDS-beweging voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid wordt gesteund door de absolute meerderheid in de Palestijnse samenleving. BDS verwerpt alle vormen van racisme en rassendiscriminatie.

Tweets

Steun de BDS-beweging door het rapport van Amnesty International te promoten:

laten we bedrijven die zaken doen met de illegale nederzettingen van de apartheid in Israël de BDS-treatment geven:

Eis dat de VN de wereldwijde oproep hoort en een onderzoek start naar de Israëlische apartheid:

Doneren

BDS Nederland op Twitter