Apartheidsvrije winkel

Een oproep aan winkeliers in Nederland

Om druk uit te oefenen op Israel en de solidariteit met Palestijnen te laten zien roept BDS Nederland winkeliers op, zowel grote supermarktketens als Albert Heijn, Dirk en Hoogvliet, als kleine buurtkruideniers, om geen producten uit Israel in de schappen te leggen.

De belangrijkste Israelische landbouwproducten bij Nederlandse winkels zijn:

Medjoul dadels van Hadiklaim en Mehadrin, met merknamen als Bomaja, King Solomon, Jordan River, Palmfruits, of Shlomo en eigen merken.

Aardappels:  sinds enkele jaren liggen tussen april en juni de schappen van supermarkten vol met aardappels van diverse soorten uit Israël.

Citrusvruchten en avocado’s  met name van het merk Jaffa en Carmel

Ook diverse spreads van het merk Sabra en vleesvervangers van Garden Fresh zijn afkomstig uit Israel.

 

Wat is een apartheidsvrije winkel?

Een apartheidsvrije winkel is een winkel die bovengenoemde producten bewust niet te koop aanbiedt, uit solidariteit met de Palestijnen en als bijdrage aan de BDS campagne.

Ken je een apartheidsvrije winkel bij jou in de buurt?

Laat het ons weten, en schrijf naar [email protected], zodat wij de winkelier in de bloemetjes kunnen zetten, en de info desgewenst online kunnen verspreiden!

Waarom deze actie?

Sinds 1948 is bijna heel Palestina door Israël ingenomen of bezet. De meeste Palestijnen zijn vluchteling geworden. De achtergebleven Palestijnen, waarvan velen zgn inheemse vluchtelingen zijn, leven onder een systeem van apartheid en worden juridisch, politiek en economisch gediscrimineerd. Daarom hebben 171 Palestijnse maatschappelijke organisaties in 2005 een oproep aan de wereld gedaan om hen te steunen door een boycot van Israel. Deze campagne draagt de afkorting BDS (Boycot, Desinvesteren en Sancties).

De boycotcampagne tegen Apartheid in Zuid Afrika is een lichtend voorbeeld voor de BDS campagne voor de rechten van de Palestijnen. In 1994 werd Nelson Mandela president. Hij was solidair met de Palestijnen en zei:

“Our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians”.

 

BDS Nederland op Twitter