DJ’s tegen festivalbaas KKR
In de festivalwereld is veel ophef ontstaan nadat duidelijk werd dat de nieuwe eigenaar van festivalorganisator Superstruct de VS durfinvesteerder KKR was. Dat bedrijf investeert in de Israëlische data- en surveillanceindustrie, en ook in fossiele pijpleidingen in Canada. Veel artiesten en festivals nemen nu een standpunt in tegen hun nieuwe eigenaar.
Eerder dit jaar kwam live muziekplatform Boiler Room in opspraak vanwege zijn banden met KKR. Dit platform heeft echter meteen verklaard altijd pro-Palestina te blijven en afspraken te maken met Palestijnse producenten en organisatoren om te zorgen dat hun interne beleid overeenstemt met deze toezegging. Inmiddels zijn veel meer clubs en festivals erachter gekomen dat Superstruct, waarmee ze altijd werkten en die hun overkoepelende organisatie was, is overgenomen door investeerder KKR. Nadat dat bekend werd hebben talloze dj’s en Nederlandse festivals als DGTL, Mysteryland, Amsterdam Open Air en Zwarte Cross KKR de wacht aangezegd. Maandag 2 mei werd ook bekend dat de bekende punkgroep Hang Youth niet naar Zwarte Cross gaat vanwege KKR als eigenaar.
Milkshake
Ook buitenlandse festivals als Sziget in Hongarije of Sónar in Spanje zijn nu eigendom van KKR. DJ’s spelen niet meer op evenementen van Superstruct/KKR en festivals verklaren expliciet tegen het investeringsbeleid te zijn dat geheel tegen hun waarden ingaat. Amsterdams festival Milkshake heeft meteen een verklaring afgegeven. Het is fel tegen de investeringspraktijken van hun moederbedrijf en zorgt ervoor dat niets van de winst naar KKR toegaat, en geheel en al in het festival wordt gestoken.

Sonar overdag. Foto van Javier Tles, CC-BY-SA-4.0
Meer dan 70 deelnemers aan Sonar hebben het festival opgeroepen om trouw te blijven aan zijn waarden, zich te distantiëren van KKR en een ethisch programma- en partnerschapsbeleid te hanteren. Superstruct zegt onafhankelijk te zijn, vooral geïnteresseerd in het garanderen en bevorderen van een goede festivalcultuur en doet geen expliciete uitspraak over hun eigenaar of diens beleid.
Culturele boycot
Alle uitspraken tegen KKR’s beleid zijn prima, maar voor de Palestinaweging staat nog altijd de eis en de verwachting voor opdat de festivals zich aan de PACBI richtlijnen voor culturele boycot houden. Iets wat de directies van Sónar of Mighty Hoopla nog niet doen. Ze uiten verbaal hun solidariteit met de Palestijnen, maar droppen geen sponsonsors die op de boycotlijst staan, zoals Coca-Cola.