10 March 2024

BDS NL roept op: Maak een vuist tegen Booking.com

Booking: B.Honest – Stop Profiting from War Crimes – Delete illegal settlements

BDS Nederland roept actiegroepen in Nederland op tot creatieve, geweldloze, impactvolle protestacties tegen Booking.com

Het bedrijf Booking.com maakt gebruik van vakantie-accommodaties in illegale nederzettingen in bezet Palestina, en profiteert daarmee direct van de Israëlische bezetting en de dagelijkse ontwrichting van Palestijnse levens.

Booking.com staat zelfs vermeld in de VN Database van bedrijven die een sterke negatieve impact hebben op de mensenrechten van Palestijnen in de bezette Palestijnse gebieden.

Van de vier grote toerismebedrijven is Booking.com, aldus een onderzoek van Amnesty International, de belangrijkste exploitant van accommodaties in de illegale nederzettingen. Onze hoofdstad Amsterdam biedt plaats aan Booking.com voor hun hoofdkantoor.

Werknemers Booking.com sluiten aan bij protest tegen bedrijfsbeleid tav Israëls illegale nederzettingen

Uit het rapport “Don’t buy into Occupation”:“Booking.com biedt boekingsdiensten voor een reeks hotels, pensions en vakantieappartementen in Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief het oostelijk deel van Jeruzalem.

Booking.com vermeldt bijvoorbeeld accommodaties in de Kfar Adumim, De nederzettingen Almog, Ovnat en Kalia. Booking.com categoriseert deze locaties als ‘Palestijns Grondgebied, Israëlische nederzetting” in de objectbeschrijvingen. Een gastgezin in de nederzettingswijk Pisgat Ze’ev, in het bezette deel van Jeruzalem, wordt simpelweg bestempeld als “Jeruzalem”

 

Ook medewerkers medeplichtig

Een groeiend aantal werknemers dringt sinds 2018 aan op een beleidswijziging op dit gebied. Als reactie hierop heeft de leiding van Booking een repressief beleid ingevoerd om pogingen om zich over deze kwestie uit te spreken te stoppen. Angst zaaien bij iedereen die zich zorgen maakt over het feit dat Booking hen dwingt medeplichtig te zijn aan oorlogsmisdaden.

In het kort

De komende maanden willen we luid en duidelijk maken: geef geen ruimte aan criminele bedrijven zoals Booking zolang zij zich schuldig maken aan de schending van Palestijnse mensenrechten. Niet in onze portemonnee, niet in onze hoofdstad, niet in de hele internationale toerisme-industrie. BDS Nederland roept actiegroepen op tot creatieve, geweldloze impactvolle protestacties tegen Booking.com.

Booking: B.Honest – Stop Profiting from War Crimes – Delete illegal settlements

 

Voor meer info over booking.com, zie onze campagnepagina

BDS Nederland op Twitter