10 December 2013

BDS Succes: Vitens beëindigt samenwerking met Israelisch waterbedrijf Mekorot

DocP is verheugd over het besluit van Vitens om haar samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te beeindigen.

De BDS Tiplijn stelde de samenwerking van Vitens met het Israëlische waterbedrijf Mekorot via social media aan de kaak . Vervolgens lieten velen via sociale media aan Vitens weten dat de samenwerking indruist tegen het ontmoedigingsbeleid. GroenLinks Statenlid Robert Jansen heeft daarop om opheldering  gevraagd aan het provinciebestuur van Overijssel, aandeelhouder van Vitens.

Jansen op de website van de Overijsselse afdeling van Groen Links:

“Ik wil precies weten wat Vitens met Mekorot heeft afgesproken. Een bezoek tussen Mekorot en minister Ploumen is deze week afgezegd door de minister. Het lijkt erop dat ook deze minister niet graag betrokken raakt bij Mekorot. Is het dan wél verstandig Vitens te laten samenwerken met Mekorot, is één van de vragen die GroenLinks heeft voor het provinciebestuur.”

Vanmorgen heeft Vitens middels een persbericht laten weten de samenwerking met Mekorot te beeindigen:

“Vitens heeft vandaag Mekorot geïnformeerd over haar besluit haar samenwerkingsverband te beëindigen. Vitens hecht groot belang aan integriteit en houdt zich aan (inter)nationale wet- en regelgeving.
Na overleg met betrokken partijen, waaronder het ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam het bedrijf tot het inzicht dat het uiterst moeilijk wordt mogelijk toekomstige projecten in gezamenlijkheid uit te werken, aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context. Dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf heeft besloten haar betrokkenheid in het project te beëindigen.”

Mekorot pompt drinkwater op uit de bezette gebieden, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater. Mekorot maakt zich hiermee schuldig aan “Water Apartheid”

Meer informatie over Mekorot is te vinden in de factsheet “Israel’s water company Mekorot Nurturing Water Apartheid in Palestine”

BDS Nederland op Twitter