België gaat goed
De laatste dagen worden oplettende mensen getrakteerd op goed nieuws uit België. We zetten het hier even onder elkaar. De Belgische politiek is sowieso veel meer pro-Palestina dan Nederland. In een week tijd is er een wapenembargo bevolen, spreekt de koning zich uit over Gaza en worden Israëlische soldaten opgepakt. En de universiteiten spreken zich uit. Kom daar in Nederland eens om. |
Wapenembargo
Op 17 juli kwam het verrassende vonnis van de rechtbank in Brussel dat de Vlaamse regering per onmiddellijk een wapenembargo moet instellen tegen Israël. Inclusief tweeledig gebruik goederen (“dual use”). Regeringspartij N-VA wil in beroep gaan omdat ze het vonnis onduidelijk vindt. Partijen Vooruit (sociaaldemocraten) en CD&V (christendemocraten) willen dat België zich aan het regeerakkoord houdt. Dit stelt dat het exportverbod naar Israël gehandhaafd moet worden. De aanklagende stichtingen – Vredesactie, Intal, 11.11.11 en de Liga voor Mensenrechten – voerden aan dat de Vlaamse regering zowel de eigen wapenhandelwetgeving als het internationaal humanitair recht schendt door de doorvoer van militair materieel via de Antwerpse haven toe te staan.
Koninklijke toespraak
Toen kwam de Belgische koning Filip met zijn uitspraak op 21 juli een nationale feestdag naar aanleiding van de stichting van België. Traditioneel houdt de koning dan een toespraak. Koning Willem-Alexander heeft zich nog niet zo sterk laten horen, geheel in de geest van de algemene Nederlandse overheidsreactie. Koning Filip:
“Ik sluit me aan bij iedereen die de ernstige humanitaire wantoestanden in Gaza aan de kaak stelt, waar onschuldige burgers, gevangen in hun enclave, van honger sterven en bezwijken onder de bommen”, zegt hij. “Dit is een schande voor de mensheid. Wij steunen de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties om onmiddellijk aan deze ondraaglijke crisis een einde te maken.”
Vervolgens kwam maandag jl. het bericht van de Hind Rajab Foundation (HRF) dat het Belgische OM twee Israëlische soldaten heeft gearresteerd op het Tomorrowland festival waar ze waren, op verdenking van oorlogsmisdaden.
Soldaten opgepakt
Op 19 juli dienden HRF en het Global Legal Action Network (GLAN) een spoedaangifte tot aanhouding en vervolging in bij de federale aanklager. Dit vanwege de aanwezigheid van de twee Israëlische soldaten in België. Twee dagen later kwam het bericht dat de soldaten die op hun sociale media toonden dat ze op het festival waren en eerder lieten merken dat ze in actieve militaire dienst waren, waren gearresteerd. Ze zwaaiden op het festival met de vlag van de Givati infanteriebrigade die in Gaza duizenden mensen vermoord heeft. “Voor miljoenen mensen zijn de Givati insignes nu een symbool voor straffeloosheid en etnische zuivering. zei GLAN in een verklaring. “De aanwezigheid in het hart van België doet ernstige politieke en morele vragen rijzen: waarom kunnen degenen die betrokken zijn bij misdaden tegen de menselijkheid vrij rondlopen en hun daden verheerlijken terwijl de overlevenden met stilte en uitwissing?”
De Hind Rajab Foundation deed een beroep op Belgiës universele jurisdictie. Op grond daarvan kan een land verdachten aanhouden van ernstige misdrijven die elders zijn gepleegd. Ze zijn verhoord en vrijgelaten, maar er is wel strafrechtelijk onderzoek naar ze ingesteld door het parket. De druk op België moet enorm zijn. als eerste Europees land dat wél aanpakt.
Universiteiten
Ten vierde en tenslotte hebben tien Belgische universiteitsrectoren, onder wie VUB-rector Jan Dankaert, een oproep gedaan het EU-Israël associatieverdrag op te schorten want waarden gedreven politiek verlangt waarden gedreven keuzes. Ondanks de systematische vernietiging van leven en infrastructuur in Gaza, heerst er een ondraaglijke stilte in Brussel. De rectoren roepen ook op Israël uit te sluiten van het Horizonprogramma dat voor veel technologische vooruitgang zorgt en waar het land ook militair van profiteert.
Popgroep Het Goede Doel zong ooit “Ik heb getwijfeld over België”. Wat ons betreft is gaat België de goede kant op.