Boekenboycot van meer dan 5000 auteurs
Mondo Weiss bericht dat in 48 uur meer dan vijfduizend auteurs en uitgevers oproepen Israëlische uitgevers te boycotten. Onder hen vele beroemde schrijvers. Uitgevers voor Palestina is de actie gestart. Onder de schrijvers vind je bijvoorbeeld Sally Rooney, Rachel Kushner, Naomi Klein, China Mieville en Arundhati Roy. |
De schrijvers hebben een brief ondertekend waarin ze beloven alle Israëlische instellingen die “medeplichtig zijn of stille toeschouwers zijn gebleven van de overweldigende onderdrukking van de Palestijnen” te zullen boycotten.
Wij, als schrijvers, uitgevers, literaire festivalmedewerkers en andere boekwerkers, publiceren deze brief terwijl we geconfronteerd worden met de meest diepgaande morele, politieke en culturele crisis van de 21e eeuw. Het overweldigende onrecht waarmee de Palestijnen worden geconfronteerd, kan niet worden ontkend. De huidige oorlog is onze huizen binnengekomen en heeft onze harten doorboord.
Ze schrijven dat de cultuur een integrale rol heeft gespeeld in het normaliseren van de wreedheden door samen te werken met Israëlische culturele instellingen die vaak rechtstreeks met de staat samenwerken. Die instellingen doen aan verdoezelen en artwashen van de onteigening en onderdrukking van miljoenen Palestijnen. Ze hebben een rol te spelen net als destijds in Zuid-Afrika. ” We kunnen niet met een gerust geweten in zee gaan met Israëlische instellingen zonder hun relatie met apartheid en ontheemding te ondervragen. ”
Overweldigend positieve respons
Samen met de medewerkers van Books Against Genocide, Bookworkers for a Free Palestine, Fossil Free Books, Palestine Festival of Literature en Writers Against the War on Gaza is Publishers for Palestine overdonderd door de overweldigend positieve respons en ontroerd door een volume aan ondertekenaars dat we nauwelijks kunnen bijhouden. Vertalingen van de intentiebrief zijn aangeboden door uitgevers van over de hele wereld, die deze via hun eigen netwerken hebben gedeeld. De werknemers van de uitgeverswereld zeggen nee tegen genocide en zijn klaar om hun collectieve macht te gebruiken.
Niet alleen hielden uitgevers hun boeken tegen bij verzending naar de apartheidsstaat. Bibliotheekbesturen voerden beperkingen in op wat ze aan hun collecties zouden toevoegen op basis van medeplichtigheid van uitgevers. “
Zand in de raderen
Er is een zee van verandering gaande die langzaam is opgebouwd in twee decennia en het afgelopen jaar is geïntensiveerd. De omvang van de slachting en vernietiging is duidelijk; in zo’n urgent moment zou niemand erbij moeten staan en toekijken hoe het Palestijnse volk wordt vernietigd. “Wij die in de uitgeverswereld werken, moeten ons steentje bijdragen om zand in de raderen van de genocide te gooien .”
Alleen het feit dat Israëlische uitgevers stil blijven over de historische realiteit van generaties van Israëlische bezetting en Palestijnse onteigening, en over de huidige situatie van apartheid en genocide, maakt hen direct betrokken. Meer voor de hand liggende voorbeelden zijn grote Israëlische handels- en academische uitgevers die verantwoordelijk zijn voor het publiceren van Israëlische militaire propaganda, boeken over strategische implementatie van Israëlische nederzettingen en feestelijke verslagen van de koloniale geschiedenis van Israël die deel uitmaken van de bredere culturele uitwissing van Palestijnen en hun ontmenselijking, evenals directe samenwerkingsprojecten met de Israëlische staat.
Immense trots
Voor veel uitgevers over de hele wereld is het steunen van de BDS-beweging een punt van immense trots. Geïnspireerd door de historische boycots van apartheid Zuid-Afrika, is BDS de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een levendige wereldwijde beweging die bestaat uit vakbonden, academische verenigingen, kerken en grassroots-gemeenschappen en -organisaties.