15 September 2013

Boycot, Desinvesteren en Sancties in beeld bij de Moslim Omroep.

In de uitzending van de Moslim Omroep werd vandaag de problematiek met betrekking tot etikettering van producten uit de illegale nederzettingen onder de loep genomen:

Volgens internationaal recht zijn Israelische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden illegaal. Producten uit de bezette gebieden worden ook naar Europa geëxporteerd. Ze dragen het etiket made in Israel, en er wordt niet verteld dat deze producten uit de bezette gebieden komen. De Europese Unie wil hier verandering in aanbrengen, om te voorkomen dat consumenten worden misleid. Organisaties in Nederland, die nauw betrokken zijn bij de Palestijnse zaak, spreken zich krachtig uit tegen de onjuiste etikettering.

Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee: “We willen dat producten die op enigerlei wijze een link hebben met de Israelische bezettings- en kolonisatiepolitiek van de markt geweerd worden. De Europese handel met bedrijven die medeplichtig zijn aan de Israelische bezettingspolitiek beslaat tientallen procenten van de Israelische handel”.

Voorzitter van de stichting docP, Benji de Levie: “docP is een jaar geleden opgericht, op initiatief van een heleboel organisaties in Nederland die zich bezighouden met de Palestijnse zaak en het noodzakelijk vonden dat er een sterke organisatie kwam om de BDS te organiseren. BDS is Boycot, desinvesteren en Sancties. Het Palestijnse maatschappelijk middenveld heeft zeven jaar geleden  de hele wereld opgeroepen om door middel van een Boycot van consumentengoederen, Desinvesteren vanuit het bedrijfsleven, pensioenfondsen ed., en Sancties door de overheid, druk te zetten op Israel om zich aan het internationaal recht te conformeren”.

Marijke Kruijt, eigenaar van Propal, een onderneming die traditionele Palestijnse  producten verkoopt waarvan de volledige winst gaat naar  projecten voor Palestijnse kinderen die ernstig lijden onder het geweld van de bezetting:
“Het krachtigste wat consumenten kunnen doen wanneer ze Israelische producten aantreffen bij bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo, is de bedrijfsleider vragen waar deze producten vandaan komen en waarom hij het risico neemt Israelische producten aan te bieden terwijl ze heel goed uit de nederzettingen afkomstig kunnen zijn”.

Ibrahim al Baz, voorzitter van stichting Palestine Link: Marokkaanse en Turkse winkels liggen vol dadels waarop bijvoorbeeld Jordan River of Medjool staat; maar er staat niet op dat deze producten uit de nederzettingen komen. Met het geld wat Turken en Marokkanen voor deze producten betalen, worden wapens gekocht om op Palestijnen te schieten.

Bekijk hier de uitzending.

 

BDS Nederland op Twitter