1 May 2020

Britse parlementsleden dringen aan op sancties tegen Israel wegens annexaties op de Westelijke Jordaanoever

Oproep aan de Britse premier Johnson om sancties op te leggen als Netanyahu zijn dreiging om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren uitvoert. www.bdmovement.net

President Trump applauds Benjamin Netanyahu in Washington in January. The Israeli prime minister is thought to be waiting for approval from Trump before deciding his next move. Photograph: Brendan McDermid/Reuters

Bijna 130 parlementariërs, waaronder voormalige Conservatieve ministers, hebben Boris Johnson geschreven waarin ze hem aansporen economische sancties op te leggen aan Israel als de nieuwe coalitieregering van Benjamin Netanyahu doorgaat met haar dreigement om delen van de Westelijke Jordaanoever in te lijven.

De brief, ondertekend door de voormalige Tory-voorzitter Lord Patten en de voormalige internationale ontwikkelingssecretaris Andrew Mitchell, zegt dat annexatie duidelijk illegaal zou zijn volgens het internationaal recht.

De ondertekenaars, waaronder ook diplomaten en prominente campagnevoerders tegen antisemitisme in de Labour-partij, zoals Margaret Hodge, wijzen erop dat het VK niet aarzelde om Rusland sancties op te leggen na de annexatie van de Krim, en stelden dat zo’n stap op de Westelijke Jordaanoever een soortgelijke reactie zou rechtvaardigen.

Netanyahu heeft, in de coalitiedeal die hij heeft ondertekend met de Kahol Lavan-partij van Benny Gantz, onderhandeld over het recht om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren vanaf 1 juli, maar er wordt gedacht dat hij wacht op goedkeuring van de regering-Trump voordat hij besluit over zijn volgende stap. Trump wil dat annexatie wordt geïntegreerd in het vredesplan dat vorig jaar door zijn schoonzoon, Jared Kushner, werd opgesteld.

Groot-Brittannië sloot zich deze week aan bij een diplomatieke demarche door 10 EU-diplomaten in een Zoom-oproep om het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken te waarschuwen tegen annexatie, maar het opleggen van sancties in plaats van veroordeling zou ongekend zijn.

In de brief, opgesteld door de Council for Arab British Understanding (Caabu), uiten de ondertekenaars hun verontwaardiging over het verklaarde plan van de nieuwe Israelische regering om door haar in juni 1967 bezette gebieden te annexeren, waarin ze de verhuizing omschrijven “als een dodelijke slag voor de kansen op vrede tussen Israeli’s en Palestijnen op basis van een haalbare twee-statenoplossing”.

Ze stellen dat het duidelijk is dat de Israelische regering “de dekmantel van de Covid-19 pandemie gebruikt om dit flagrante plan uit te voeren. Het is essentieel dat het VK er alles aan doet om dit te voorkomen.”

Ze stellen dat “het internationale recht glashelder is. Het verwerven van grondgebied door oorlog is verboden. De Russische annexatie van de Krim in 2014 is een recent voorbeeld waarbij Groot-Brittannië zich vrij terecht tegen dergelijke daden verzette met passende maatregelen, waaronder krachtige sancties.

Onze regering heeft verklaard dat elke annexatie‘ niet onomstreden kan blijven. De regering moet Israel nu in het openbaar duidelijk maken dat elke annexatie ernstige gevolgen zal hebben, inclusief sancties. Woorden zijn niet genoeg: premier Netanyahu heeft onze woorden genegeerd. We moeten voorkomen dat zijn regering dit alarmerend gevaarlijke precedent in internationale betrekkingen schept.

In een gezamenlijke verklaring in september vorig jaar van de Britse regering, samen met Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje, waarschuwde het VK dat elke eenzijdige inlijving van een deel van de Westelijke Jordaanoever “een ernstige schending van het internationaal recht” zou zijn.

David Jones, de voorzitter van Caabu, zei dat hij helaas dacht dat Netanyahu alleen naar bedreigingen zou luisteren. Crispin Blunt, een van de ondertekenaars en voormalig voorzitter van de commissie buitenlandse zaken, zei dat de kwestie een enorme test was voor het VK waarin hij hoopte dat zijn land zou slagen. Hij zei dat hij hoopte dat Groot-Brittannië een standpunt zou innemen door te zeggen dat het internationaal recht ergens voor staat en dat treiteren niet loont.

Twee frontbenchers van Labour, Stephen Kinnock en Seema Malhotra, hebben de brief op persoonlijke titel ondertekend, terwijl de schaduwsecretaris van Buitenlandse Zaken, Lisa Nandy, al een brief heeft geschreven aan de minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, met het verzoek zich te verzetten tegen annexatie.

Er is contact opgenomen met de Israelische ambassade voor commentaar.

BDS Nederland op Twitter