28 November 2017

Brochure met argumenten voor een culturele boycot

In het kader van het project “Kunst, Solidariteit en Palestina” brengt docP een voorpublicatie uit van de brochure “Argumenten voor een culturele boycot van Israël”. Het is een vertaling van de Engelstalige brochure “The Case for a Cultural Boycott of Israël”, uitgebracht door Artists for Palestine UK.

Omdat er nauwelijks hulp komt van de internationale gemeenschap hebben Palestijnen in 2004 een oproep gedaan tot een academische en culturele boycot van het Israelische regime (PACBI Declaration). In 2005 deden ruim 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties een nieuwe, omvattende oproep tot Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Deze campagne is  inmiddels uitgegroeid tot een mondiale beweging.

De Palestijnse oproep tot culturele boycot richt zich niet tegen individuele kunstenaars wegens hun nationaliteit, ideeën, geloof of de inhoud van hun kunst. Waar het om gaat zijn hun banden met de Israelische Staat. In dit boekje wordt uiteengezet op grond van welk Israelisch handelen een boycot  noodzakelijk en moreel verantwoord is. Het beziet de rol van cultuur in Israels politieke project, en zet uiteen hoe een culturele boycot kan bijdragen aan beëindiging van Israels straffeloosheid voor de wet, en aan bevordering van de vrijheid van de Palestijnen.

U kunt de pdf van deze voorpublicatie hier downloaden.

BDS Nederland op Twitter