14 August 2014

Buycott: de app om Israëlische producten te herkennen en te boycotten

De Buycott app is een makkelijke manier om bij het winkelen producten te checken en vervolgens te boycotten als het een Israëlisch product blijkt te zijn.

De app heeft een aantal groepen waar je uit kunt kiezen, een van de meest succesvolle is de “Long live Palestine, boycott Israel”groep”. Volgens de Buycott website is het aantal gebruikers omhoog geschoten van een paar honderd half juli tot meer dan een kwart miljoen een kleine maand later.

Screenshot van Buycott.com

De missie van de “Long live Palestine, boycott Israel” groep is om “burgers over de hele wereld mee te laten werken om een eind te maken aan de onderdrukking van het Palestijnse volk. Het is een vredelievende manier om internationale druk uit te oefenen op Israël en is een vervolg op de succesvolle boycot acties tegen het toenmalige Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.”

De app maakt het mogelijk om barcodes te scannen van producten, bijvoorbeeld een bakje houmous, om te zien of het product uit Israël komt, of dat het geproduceerd is door een bedrijf dat medeplichtig is aan de bezettingspolitiek van Israël. Het scannen van een product duurt een paar seconden en geeft vervolgens informatie over de producent, zoals waar deze gevestigd is en vermeldt de website.

De “Long Live Palestine, boycott Israel groep” heeft op hun lijst van te boycotten bedrijven 49 bedrijfsnamen staan, variërend van Victoria’s Secret, een van de grootste afnemers van o.a. katoen van Delta Galil die een textielfabriek heeft bij Barkan op de Westelijke Jordaanoever, tot Volvo, die machines heeft geleverd die gebruikt zijn, in strijd met het internationaal recht, bij het verwoesten van Palestijnse huizen.

Daarentegen ondersteunt de app 4 ondernemingen, waaronder de Taybeh Brouwerij die een Palestijnse brouwerij en wijnmakerij runt op de Westelijke Jordaanoever. Een ander bedrijf dat ondersteund wordt is de Engelse cosmetica firma Lush, die aandacht vraagt voor de strijd voor mensenrechten in Palestina. Lush heeft ook in Nederland winkels, o.a. in Utrecht en Amsterdam.

De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android devices.

BDS Nederland op Twitter