19 September 2022

Chili protesteert tegen escalatie IDF in de Westoever

De Chileense president Gabriel Boric is in aanvaring gekomen met Israël en de joodse gemeenschap in zijn land. Het gaat om een protest afgelopen donderdag (15/09) tegen de toenemende legeracties in de Westelijke Jordaanoever en concreet tegen de dood van een Palestijnse tiener eerder die dag in bezet gebied. De president koos voor zijn protest een gelegenheid waarbij een groep ambassadeurs uit verschillende landen, onder wie de nieuwe ambassadeur van Israël, hun geloofsbrieven kwamen aanbieden. De nieuwe Israëlische ambassadeur werd echter “verschoven” naar een latere soortgelijke gelegenheid. Dit leidt tot felle debatten waarbij de term ‘antisemitisme’ geregeld valt.

De Palestijnse-Chileense gemeenschap is met 400.000 mensen grootste buiten Israël. Dat maakt deze kwestie tot een politiek belangrijke zaak voor de Palestijnse diaspora wereldwijd. Het openlijke protest op presidentsniveau wordt ook door de Israëlische regering hoog opgenomen. Dat Chili internationaal een betere reputatie heeft dan de meeste landen in Zuid-Amerika speelt daarbij een rol. De joods-Chileense gemeenschap omvat 18.000 mensen waarvan de meesten in de hoofdstad Santiago leven.

De hele kwestie loopt extra hoog op omdat Chili in december vorig jaar presidentsverkiezingen hield die na felle strijd door de linkse politicus Boric werden gewonnen. Boric was in het verleden studentenleider en stond allang bekend als een criticus van de Israëlische politiek en de bezetting. Zijn tegenstander op rechts, José Antonio Kast is juist een actieve ‘vriend van Israël’. Kast kreeg massale steun van de joodse kiezers. In de hitte van het debat wordt ook naar voren gebracht de familie van Kast banden had met de voormalige dictator Pinochet en dat zijn vader in de Duitse Wehrmacht zat.

Ruim tien jaar geleden erkende Chili de Palestijnse staat. Vorige week tekende Chili een samenwerkingsovereenkomst met de ‘State of Palestine’.

BDS Nederland op Twitter