2 October 2017

Consumentenboycot: groente, fruit en toerisme

Inspectieteams

In 2014 introduceerden we de Inspectieteams. Lokale groepen, die met steun van docP,  supermarkten inspecteren op producten waarop staat dat zij uit Israël komen. Omdat supermarkten ook “Israël” zetten op producten die afkomstig zijn uit de Israëlische nederzettingen in Palestina, zijn deze dus mogelijk besmet met schending van mensenrechten. In heel Nederland gaan zulke teams aan de slag of zijn al bezig.

Over Mehadrin

Mehadrin is een Israelische groothandel en exporteur van Israelisch fruit en tuinbouwproducten. Dit voormalige staatsbedrijf produceert citrusvruchten (Jaffa, grootste exporteur van Israel met 69% van de totale export), avocado’s (tweede grootste exporteur), dadels (Madjoul dadels), enz. Na faillissement van Agrexco, voorheen de grootste concurrent heeft Mehadrin een groot deel van Agrexco’s activiteiten overgenomen. Lees meer over de schendingen van internationaal recht van Mehadrin.

Onderzoek over reisgidsen

In 2017 zijn wij een onderzoek over reisgidsen gestart. De opbrengsten uit toerisme naar Palestijns bezet gebied vloeien hoofdzakelijk naar Israelische dienstverleners, terwijl de ontwikkeling van toerisme aan Palestijnse zijde door Israel wordt geblokkeerd. In 2013 werd een rapport van de Alternative Tourism Group uitgebracht met de titel “Economic Disparity in Israel’s Tourism Monopoly – The devastating impact in occupied Palestine and Israel’s stranglehold and monopoly over Holy Land tourism and its impacts”. Hierin wordt beschreven hoe Israel de controle uitoefent over toerisme naar bezet gebied, terwijl de Palestijnse toerismesector om zeep wordt geholpen.

In 2013 bracht de ANVR een advies uit aan haar leden waarin zij het belang onderstreepte van het geven van correcte en objectieve reisinformatie via de diverse distributiekanalen (brochure, website, advertentie). In overeenstemming met internationaal erkende grenzen was het daarbij belangrijk om “duidelijk aan te geven welke onderdelen van de reis zich afspelen in Israel en welke in Palestina”. Anno 2017 blijken reisaanbieders aangesloten bij de ANVR ten opzichte van dit advies nog altijd sterk in gebreke te blijven.
Op maandag 20 februari j.l. is aan de directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) het door docP uitgebrachte rapport “Grensverleggend Toerisme” aangeboden en openhartig besproken.

BDS Nederland op Twitter