21 July 2015

Cycling4Gaza verdient ieders steun!

Net bekomen van de ‘Grand Depart’ van de Tour de France in Utrecht, is met de start van Cycling4Gaza in Alkmaar het echte werk aangebroken. Van vrijdag 24 tot zondag 26 juli fietst een internationaal peloton van 50 renners van Alkmaar naar Den Haag, met een belangrijke missie: fondsen werven voor de urgente hulp aan mentaal beschadigde kinderen in Gaza. DocP verwelkomt Cycling4Gaza in Nederland, en roept op tot steun aan dit geweldige initiatief. 

Unicef schat dat 373.000 getraumatiseerde kinderen in Gaza urgente psychosociale hulp behoeven. Die is echter amper beschikbaar. Om dat te veranderen is het Palestine Children’s Relief Fund (PCRF) een project gestart ten behoeve van de geestelijke gezondheid van kinderen. Om dat project van de grond te krijgen en van een eerste jaarbudget te voorzien is het bedrag van US$ 286.000 nodig (ca. € 265.000): het doel van Cycling4Gaza 2015.

cycle4gaza-2015-300x175

Cycle4gaza 2015

Bijzonder is dat de 50 deelnemers al US$ 165.000 bijeengebracht hebben, nog voordat de eerste meter gefietst is. Cycling4Gaza heeft zich in zijn korte bestaan bewezen als uiterst succesvolle manier om aandacht te vragen en fondsen te werven voor Gaza. De organisatie werd spontaan opgericht als reactie op de Israëlische militaire campagne tegen Gaza in 2009. Vier vrienden besloten van Londen naar Parijs te fietsen om aandacht te vragen voor het lot van de Gazanen. Anno 2015 is Cycling4Gaza uitgegroeid tot een internationale organisatie, die de halve wereld heeft befietst, en daarmee in zes jaar maar liefst US$ 1,34 miljoen bijeen heeft gebracht.

Alle wegen leiden naar het ICC
Vrijdag a.s. starten de renners voor het zevende jaar op rij voor een toertocht, die hen in drie dagen van Alkmaar naar Den Haag voert, met overnachtingen in Naarden en Utrecht. Een belangrijke reden om voor Nederland, en specifiek Den Haag te kiezen, is de aanwezigheid van het International Criminal Court (ICC, Internationaal Strafhof) – de plek waar de Palestijnen een maand eerder een klacht indienden tegen Israël op grond van apartheid en oorlogsmisdaden. Het ICC is bovendien bij uitstek de plaats om de wereld te herinneren aan de Israëlische strafexpeditie van exact een jaar geleden, en aan de voortdurende – illegale – Israëlische blokkade van Gaza.
DocP betuigt zijn sympathie en solidariteit met Cycling4Gaza, en ondersteunt de doelen van de organisatie. Wij roepen alle organisaties binnen de Palestinabeweging op om via hun eigen media hetzelfde te doen. Niet alleen verdient Cycling4Gaza een warm welkom en ieders steun, hun komst biedt ons een ideaal platform om Gaza met kracht op de Nederlandse én internationale landkaart te zetten. Een jaar na de laatste verwoesting door Israël leven bijna twee miljoen Palestijnen nog altijd in een ravage die zijn gelijke niet kent.
Kom naar de finish in Den Haag
DocP zal bij de media en (lokale en landelijke) politiek om aandacht vragen voor de tocht van Cycling4Gaza. We roepen iedereen op hierbij te helpen. Zodra meer bekend is over de aankomst van de renners in Den Haag (en het aansluitende programma), publiceren we die gegevens hier. Dat het zondagmiddag de moeite waard zal zijn om bij te wonen, is zeker.
Mocht je meer willen weten (of kunnen betekenen), neem contact op met de organisatie via [email protected]. De website van Cycling4Gaza biedt uitgebreide informatie over de organisatie, de aanstaande campagne in Nederland, en de deelnemers – onder wie jeugdige Palestijnen voor wie de hulp bestemd is. Op Mondoweiss staat een beknopt overzichtsartikel.
BDS Nederland op Twitter