23 September 2019

De Palestijnse stem in Israël laat zich zelfbewust horen

Tellen alleen joodse stemmen?

De Palestijnse coalitie, de Joint List, gooit een steen in de vijver van de Israëlische ‘democratie’. De president van Israël moet vóór 1 oktober namelijk een moeilijke keuze maken: geeft hij de opdracht om voldoende steun voor een nieuwe regering te vormen aan Netanyahu of aan de leider van de combinatie ‘Blauw en Wit’, generaal Gantz. Beiden zitten op de wip. ‘Moeilijk’, vooral omdat het heel lastig is om een oplossing te vinden, als hij zich beperkt tot joodse partijen. Dat laatste is normaal in Israël waar de kleine Palestijnse partijtjes alleen maar dienen als vijgenblad voor een schijndemocratie. Tot gisteren.

Zet van Odeh normaal in democratie

Ayman Odeh de leider van de Gezamenlijke Lijst van de Israëlische Palestijnen, maakte gisteren bekend dat hij generaal Gantz aanbeveelt als informateur voor een nieuwe regering. Met sympathie voor Gantz heeft dat niets te maken omdat iedereen weet dat deze man de leiding had over de massaslachting in de Gazastrook in 2014. Odeh verklaarde dan ook uitdrukkelijk dat de Gezamenlijke Lijst niet in een eventuele regering-Gantz gaat zitten. Maar de zet van Odeh, die en passant een aantal politieke wensen meegaf (intrekken van de Wet op de Natiestaat “die mij, mijn familie en een vijfde van de bevolking tot tweederangsburgers maakt”), zet president Rivlin hiermee voor het blok.

President moet nu uit de kast komen

Ofwel de president doet of de dertien zetels van de Gezamenlijk Lijst niet bestaan en gaat zoals al tientallen jaren gebruikelijk uit van een rekensom die alleen joodse partijen meetelt. Hij heeft dan hooguit een technisch probleem, wordt het Gantz of Netanyahu? Ofwel, president Rivlin houdt rekening met de aanbeveling van Odeh die nu nota bene de derde partij van Israël vertegenwoordigd. In dat geval is het exit Netanyahu. Maar tegelijkertijd heeft president Rivlin dan iets gedaan dat in het huidige Israël grenst aan landverraad: de Palestijnse stem de doorslag laten geven bij de regeringsvorming. Ayman Odeh wreef in zijn verklaring nog wat zout in de wonde, sprekend over Netanyahu: “[dit] should be the end of his political career.”

Ondertussen zinspeelt de president op een ontsnapping uit de omarming door de Gezamenlijke Lijst: hij zou graag een nationale regering willen met steun van zowel Gantz als Netanyahu.

De redactie

Foto: de leiders van de Gezamenlijke Lijst met tweede van links Ayman Odeh

BDS Nederland op Twitter