9 December 2017

Demonstratie tegen Trump’s Jeruzalem besluiten

Vandaag, zaterdag 9 december van 11.30 tot 13.30 uur wordt gedemonstreerd in Den Haag, voor het Vredespaleis.

Het is een protest tegen de besluiten van de VS om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade te zijner tijd daarheen te verplaatsen. Palestijnen in Nederland namen het initiatief voor de demonstratie. Er was op die locatie al een kleine picketline georganiseerd door de Alliantie ter Verdediging van de Palestijnse Gevangenen. Die picketline gaat gewoon door. Daarvóór vindt dus de demonstratie plaats. Later vandaag komen de organiserende organisaties met een gezamenlijke verklaring.

De werkelijke boodschap van de Amerikaanse president

De bekendmaking woensdag j.l. door president Trump dat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël beschouwen en als stad waarheen de Amerikaanse ambassade zal worden verplaatst, heeft grote emoties losgemaakt. Het is een signaal aan de hele moslimgemeenschap wereldwijd dat het fundamentalisme in christelijke en joodse kring leidend is voor de Amerikaanse politiek ten aanzien van Palestina en Israël. Het signaal aan de Palestijnen is dat de etnische zuivering van Jeruzalem van de politieke klasse in Washington door mag gaan. Belangrijk is ook de verborgen boodschap aan grote delen van de joodse gemeenschap in de Verenigde Staten. Die boodschap luidt dat hun zorgen over de koers die Israël de laatste jaren vaart – en die zich deels uiten in een pleidooi voor een boycot – opzij geschoven worden. De Amerikaanse regering en het Congres blijven zich eenzijdig oriënteren op de extreme standpunten van organisaties als de AIPAC, vanuit de fictie dat die spreken voor de joodse gemeenschap in de VS.

Nb: Geen geweld in Nederland

Dat de besluiten in Washington tot woede en zelfs wanhoop leiden in islamitische kring is volstrekt invoelbaar. Dat daarop in Israël en de bezette gebieden met grof geweld wordt gereageerd was helaas te verwachten (rond het middaguur vandaag werden 50 gewonden gemeld). Dat de Verenigde Staten zich verder isoleren van het internationaal recht en de internationale gemeenschap en daarvoor een prijs gaan betalen, is op dit moment een schrale troost. Zeker voor jonge moslims die vanaf een afstand lijdzaam moeten toezien hoe een populist in Washington zijn fundamentalistische clientèle bedient ten koste van wat hij of zij als heilig beschouwt. Toch: het inslaan van ruiten uit pure woede is in Nederland een volledig verkeerde weg.

de redactie

BDS Nederland op Twitter