DocP en Movement X in actie: Ahed Tamimi siert Nederlandse straatnaamborden
In 13 steden is de Ahed Tamimistraat vanochtend plotseling in het straatbeeld verschenen. In Groningen, Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam, Assen, Den Haag, Tilburg, Leiden, Vlaardingen, Maarssen, Grijpskerk, Nijmegen en Heemstede eist de Palestijnse verzetsheld gerechtigheid in onze straten In Den Haag hingen de activisten het straatnaambordje pal voor de Israelische ambassade. Ambassadepersoneel tipte de politie die ijlings ingreep en het bordje liet verwijderen. De activisten hebben de borden opgehangen uit protest tegen de veroordeling van de 17-jarige Palestijnse activiste.
Met deze actie vragen Movement X en DocP aandacht voor het onrechtmatig oppakken van kinderen, militaire uitzonderingsrechtbanken, systematische mishandeling minderjarige gevangenen in Israël. Een militaire rechtbank heeft Ahed Tamimi een gevangenisstraf van acht maanden opgelegd voor het slaan van een zwaarbewapende Israëlische soldaat. Een kleine daad van verzet tegen iemand die zich onrechtmatig op haar erf bevond. Ook haar familieleden hebben gelijksoortige straffen gekregen. Daarentegen kreeg op dezelfde dag de Israëlische militair Azaria, die in 2016 een al neergeschoten Palestijn met nog een laatste kogel door het hoofd executeerde, strafvermindering van 18 naar 9 maanden.
Nederland medeplichtig aan de schending van internationaal recht
Elementaire rechten, vastgelegd in het door Nederland geratificeerde Verdrag van de Verenigde Naties voor de Rechten van het Kind, worden aan Palestijnse kinderen ontzegd. Nog in afgelopen februari verwierpen 101 van 150 Leden van de Tweede Kamer een motie aan de Nederlandse regering zich uit te spreken voor de vrijlating van Ahed Tamimi. Dat maakt Nederland tot medeplichtige in de schending van internationaal recht en de verdragen van Genève. Nederlandse politici gaan niet in op de “rechtsgang” in Israël of op de context van illegale bezetting, militaire uitzonderingsrechtbanken en de systematische mishandeling minderjarige gevangenen.
Onder toeziend oog van de wereld
Miljoenen mensen over heel de wereld raakten door Ahed Tamimi’s zaak voor het eerst geïnformeerd over de realiteit van de bezetting van Palestina en van de manier waarop Palestijnse kinderen worden mishandeld door de bezettende Israëlische troepen. In de afgelopen weken werden meerdere leden van Ahed’s familie tijdens nachtelijke overvallen door Israëlische soldaten aangehouden. Dit om Ahed Tamimi onder druk te zetten en te laten bekennen, hetgeen een eerlijk proces onmogelijk maakt. Om die reden is Ahed Tamimi’s advocaat Lasky met haar cliënt overeengekomen om schuldig te pleiten voor vier van de 12 beschuldigingen. Met deze “deal” zal de rechtbank haar daarvoor een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 5000 shekels opleggen (1166 euro). Haar tijd in voorarrest zal meetellen, zodat Ahed Tamimi begin juli 2018 kan vrijkomen.
Gelijkenis met Hannie Schaft
De vergelijking tussen Ahed Tamimi en Hannie Schaft, de bekendste vrouwelijke verzetsstrijder van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, is snel gemaakt. In tegenstelling tot Hannie Schaft biedt Ahed Tamimi echter slechts ongewapend verzet. Beiden zijn geroemd om hun moed, hun jeugd en hun opvallende haardossen. Hannie Schaft kreeg de bijnaam “Het meisje met het rode haar”. Ahed Tamimi is beroemd om haar weelderige blonde lokken en vrijgevochtenheid. In Leiden is daarom de naam Ahed Tamimi ook in de Hannie Schaftstraat geplaatst.
Telefoongesprek met Bassem Tamimi, Ahed´s vader
Bassem Tamimi belde met de voorzitter van DocP om zijn waardering voor de actie uit te spreken: