7 June 2021

Europeanen denken aanzienlijk negatiever over Israël na de laatste aanvallen op Gaza

Uit nieuwe YouGov Eurotrack-data blijkt dat het beeld wat Europeanen hebben van Israël  aanzienlijk negatiever is geworden sinds zij het in februari voor het laatst hebben getest.  De netto “favoribility” voor Israel is in alle onderzochte landen met ten minste 14 punten gedaald.

Van alle onderzochte landen denken de Britten het minst positief over Israël, met een daling van -14 in februari tot -41 in mei, Dit is de laagste score in Groot-Brittannië sinds YouGov deze vraag in 2016 is begonnen te stellen. Israëls populariteit is het laagst onder Labour-stemmers, van van wie slechts 13% Israël positief beoordeelt, terwijl 68% het land negatief beoordeelt (een nettoscore van -55). Conservatieve kiezers staan ​​positiever tegenover Israël, hoewel de perceptie nog steeds grotendeels negatief is: 29% heeft een positief beeld van Israël en 53% een negatief beeld (netto -24).

De op één na hoogste daling wordt gezien in Frankrijk, met een daling van 23 punten van -13 naar -36. Dit is de laagste waardering van het land onder de Fransen sinds mei 2019. Een vergelijkbare daling is te zien in Denemarken, met een daling van 22 punten van -17 tot -39.

Zweden en Duitsland zien met respectievelijk 17 en 14 punten de minste daling. Duitsland onderscheidt zich van de rest van de onderzochte landen met de hoogste waardering voor Israël van -24, negen punten hoger dan het op een na hoogste land (Zweden) met -33.

Bron: yougov.co.uk

BDS Nederland op Twitter